Turnir šestnajstih najboljših reprezentanc stare celine, ki bo potekal med 24. avgustom in 3. septembrom, bo za slovenske odbojkarje po kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in nastopih v svetovni ligi že tretje tekmovanje letos. Izbranci selektorja Slobodana Kovača bodo na njem v središču pozornosti, saj bodo branili srebrno medaljo izpred dveh let. »Vemo, da se v Evropi igra najboljša odbojka in že samo zmaga Francozov v svetovni ligi veliko pove o tem, kako težko bo na evropskem prvenstvu. Pred dvema letoma je bila Slovenija presenečenje prvenstva, zdaj od nas vsi pričakujejo več in se bodo na nas pripravljali povsem drugače. A imamo zelo dobro reprezentanco in prepričan sem, da bomo ena izmed ekip, ki se bodo bojevale za visoka mesta,« je včeraj na Gorenjskem dejal Slobodan Kovač.

Devetinštiridesetletnik je na priprave povabil 17 odbojkarjev, med njimi tudi Žigo Šterna, Aleša Köka in Matica Videčnika, ki v svetovni ligi niso nastopili. Omenjena trojica se bo s preostalimi reprezentanti v Kranjski Gori pripravljala do 22. julija, potem bo sledila selitev v Maribor, sklepni del skoraj šesttedenskih priprav pa bo opravljen v Ljubljani.

Slovenci bodo pred odhodom na prvenstvo, kjer se bodo v skupini C pomerili s Španijo, Rusijo in Bolgarijo, odigrali tudi dve pripravljalni tekmi. V začetku avgusta se bodo pomerili s Poljaki, tik pred odhodom v Krakov pa bodo gostovali še v Srbiji. »Najtežje se je ponovno spraviti v pogon in prebroditi prva dva tedna. Telo je počivalo in znova se je treba navaditi na vse napore in bolečine. Ampak tukaj smo zato, da izpolnimo še en cilj, zato smo prišli,« je zatrdil nekdanji člana Maribora in ACH Volleyja Alen Pajenk.

Medtem ko so odbojkarji svojo pozornost že preusmerili na naslednje veliko tekmovanje, pa enako ne velja za Odbojkarsko zvezo Slovenije (OZS). Ta tudi skoraj tri tedne po slavju Slovencev v drugi kakovostni skupini svetovne lige še vedno ne ve, ali bo reprezentanca v prihodnjem letu lahko nastopila v elitni skupini. Kot so sporočili iz OZS, so od Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) že pred časom zahtevali pojasnilo in predsednika mednarodne zveze Aryja Graco povabili na pogovore v Slovenijo oziroma zahtevali sestanek na sedežu FIVB v Lozani, a odgovora še kar niso prejeli. Tudi zato so na zvezi v stiku tako z Olimpijskim komitejem Slovenije kot z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, ki FIVB prav tako pozivata, da pojasni nastalo situacijo.