»Ključni trenutek dirke je bil, ko sem se zapeljal na čelo kolone. To je bil zelo prijeten občutek. Bil je popoln dan. Dekle, družina, vsi so bili zraven. Ko sem videl vse slovenske zastave, sosede. Do konca sem ostal zbran,« je po prvi zgodovinski slovenski zmagi na francoski kolesarski pentlji govoril Primož Roglič.

Na eni najbolj legendarnih tras je bil najmočnejši od skupine tridesetih ubežnikov, med katerimi je bil tudi večkratni zmagovalec Toura Alberto Contador. Stari lisjak je že pod vznožjem zadnjega vzpona vedel, da ima Slovenec najmočnejše noge. »Oproščam se ekipi, ki mi je omogočila, da sem se boril za zmago, a plačal ceno zaradi lova za prvimi ubežniki,« se je opravičeval Alberto Contador. Zadnji vzpon na gigantski Galibier in dolg spust v dolino do Serre Chevalier je Roglič odpeljal na najbolj veličasten način. Sam. Z izjemno predstavo je ohranil večji del dobre minute prednosti pred skupino z glavnimi favoriti za končno zmago, Chrisom Froomom, pomočnikom Mikelom Lando, Rigobertom Uranom, Romainom Bardetom in najboljšim hribolazcem v pikčasti majici Warrenom Barguilom. Fabio Aru je zaostal pol minute. »Upam, da bom imel jutri tudi tako močne noge,« si je zaželel Chris Froome v rumeni pred plezanjem na odločilna prelaza Vars in ciljni Izoard.

Roglič je poleg zgodovinske zmage na najvišji točki Toura prejel tudi prestižno lovoriko Henrija Desgranga, prvega direktorja Toura, in v klubski sklad osvojenih nagrad ob 11.000 evrov dodal še 5000 evrov. Barguilu v pikčasti majici se je približal na 49 točk. Še ulovljivo, a bi moral še enkrat v beg. Po padcu in odstopu Marcela Kittla je v zeleni majici sprinterja Michael Watthews. Kapetan Bahrain Merida Sonny Colbrelli je četrti na tej lestvici, s pomočniki Janijem Brajkovičem, Gregom Boletom in Borutom Božičem je v cilj pripeljal v »gruppettu«, pol ure za herojem Rogličem.