»Zelo sem hvaležen in ponosen, da imam tako podporo in lahko zmago slavim s tako skupino. Naredili smo dobro potezo, da smo se otresli drugih sprinterjev in naredili sijajen zaključek,« je Michael Matthews, član nemške ekipe počitnikarjev, proslavljal drugo zmago na letošnji kolesarski dirki Tour de France. Razgibana, vetrovna in dinamična 16. etapa je bila pravi uvod v finalni teden. Ekipa Sunweb je imela veliko zaslug, da so že na uvodnem klancu otresli prvega sprinterja Toura Marcela Kittla.

Matthews je zaostanek za zeleno majico zmanjšal na zgolj 29 točk. Na repu in z velikim zaostankom so s Kittlom ostali tudi Primož Roglič, ki je bil v pomoč kapetanu iz ekipe Bennettu (bolan ni zmogel končati etape), ter od prvega kilometra napadalni Grega Bole in Borut Božič. Jani Brajkovič je bil pomoč Sonnyju Colbrelliju, a sta odpadla v zadnji selekciji ešalonov na vetru, 15 kilometrov pred ciljem. Spredaj je preživelo le 28 kolesarjev, tudi glavna četverica za bitko v Alpah in Marseillu.

Po 68 urah in 2830 kilometrih je med vodilno četverico le 29 sekund razlike, med sedmerico le dve minuti. Trasa je bila očitno vrhunsko načrtovana za dramo do Pariza. Vodilni so v različnih okoliščinah. Chris Froome s perfekcijo Skya se lahko zanaša na sobotno vožnjo na čas v Marseillu, kjer lahko nadoknadi več kot minuto zaostanka. Francoz Romain Bardet, ki mu stoji ob strani podobno močna ekipa Ag2r, mora vse narediti v gorah, sicer bo ostal brez stopničk. Po nedeljski etapi se je Francoz v imenu navijačev opravičil Froomu za nešportno navijanje. Italijan Fabio Aru, dva dni nosilec rumene, je omejen v napadu zaradi slabe pomoči Astane. Rigoberto Uran pa le čaka. Celo Froome poudarja, da je nekdanji član Skya najbolj nevaren. »Je najmočnejši kronometrist in največja grožnja. Je kot črni konj, ki se ne vidi na radarju,« je Kolumbijca opisal Chris Froome. »Sprostite se, vse bo dobro,« vedno rad, pravijo, poudarja Rigo Uran - Jagger, ki te napotke dobro združuje z načinom življenja. Vozi štirinajsti Tour, na Giru pa je dvakrat končal drugi.

Trasa danes pelje čez visoki Col d' Ornon (12. prelaz po nadmorski višini), ogromni Col de la Croix (2067 m, četrti prelaz), gigantski Galibier (2642 m) s premijo Henri Desgrange kot najvišji vrh Toura in s tridesetimi kilometri spusta v dolino v Serre Chevalier. Nevarno? »Spust je del kolesarske dirke,« odgovarja direktor dirke Christian Prudhomm.