Rafael Nadal in Gilles Müller sta se skoraj pet ur potila na wimbledonski zelenici, zatem ko je Luksemburžan v prvih dveh nizih presenetil favoriziranega Španca in na krilih fantastičnega serviranja povedel s skupnim izidom 0:2. Nadal je bil neznačilno živčen že od samega začetka. Luksemburžan na drugi strani ni kazal znakov pretiranega spoštovanja zvezdniškega nasprotnika, zaradi česar nižje postavljeni igralci proti Nadalu pogosto na hitro izgubijo prvih nekaj iger. Bilo je ravno obratno, Nadal ni le izgubljal, temveč se je zdel povsem izgubljen, saj je šestindvajseti igralec sveta diktiral tudi daljše izmenjave.

Nadal bi v lanskoletni izvedbi, ko je bil v največji tekmovalni krizi, verjetno po hitrem postopku izgubil še tretji niz, a to se ni zgodilo, saj je kralj peska sčasoma začel prihajati do priložnosti za odvzem servisa razpoloženega velikana. Hkrati je Španec tudi sam začel nizati ase in se po dveh urah in pol vrnil v srečanje. Če bi takrat gledalci imeli možnost glasovanja, kdo bo na koncu zmagovalec, bi bil delež glasov gotovo odločno na strani dvakratnega zmagovalca Wimbledona.

28 iger petega niza

Müller je namreč do takrat začel popuščati ob serviranju in dokaj redno reševal žogice za odvzem začetnega udarca. V odločilnem petem nizu, v katerem ne odloča podaljšana igra, je zaigral bolje in bil ob začetnem udarcu bistveno bolj zanesljiv. Gledalci so lahko spremljali 135 minut dolgo nadaljevanje izjemnega boja. Novak Đoković in Adrian Mannarino bosta zaradi tega šele danes stopila na igrišče in odločila o zadnjem potniku v četrtfinale.

Tako Španec kot tudi Luksemburžan sta v razburljivem zaključku rešila kar nekaj zaključnih žogic, odločilna pa je bila šele 28 igra, ko je imel Müller pri 15:40 dve vezani zaključni žogici in izkoristil prvo. Občinstvo je kljub porazu ljubljenca bučalo, Gilles Müller je namreč dobil enega najbolj dramatičnih osmin finala v zgodovini turnirja. Poleg tega, da je ob tem premagal slovitega Nadala, je izenačil svoj najboljši dosežek na grand slamih; pred tem se je namreč zgolj leta 2008 uspel na odprem prvenstvu ZDA prebiti v četrtfinale.

Ko so ga vprašali, kako se počuti po veliki zmagi, je sprva dahnil »utrujeno« in nadaljeval: »Dvoboj je bil zelo dolg, vodil sem z dvema nizoma, Rafa je dvignil raven igre in se vrnil, na koncu pa je bila to le še velika bitka. Prvih štirih zaključnih žogic nisem izkoristil, postajalo je zelo težko, mislil sem, da bo zaradi pozne ure igra prekinjena, toda ponudili sta se mi dve zaporedni zaključni žogici in rekel sem si, da moram poskusiti na polno in izšlo se je.« Nadal je bil po porazu v četrtem krogu zelo razočaran, vendar je priznal, da je bil nasprotnik v petem nizu odličen, odigral bolj napadalno in si zaslužil zmago.