Britanski ljubitelji tenisa so na manični ponedeljek prišli na svoj račun, kot ne pomnijo. Če so v moški konkurenci v bližnji preteklosti na račun Tima Henmanna in predvsem Andyja Murrayja doživljali delirij, v ženski konkurenci doživljajo rezultatsko sušo. Včeraj se je v četrtfinale prebila sedma igralka s svetovne lestvice Johanna Konta, ki je na igrišču številka 1 znova hodila po robu, a na koncu vendarle strla odpor 22. igralke sveta, Francozinje Caroline Garcia. Med najboljšo osmerico se je prebil tudi Andy Murray, ki proti Francozu Benoatu Pairu ni blestel, a se vseeno brez izgubljenega niza uvrstil v četrtfinale, v katerem se bo jutri pomeril proti Američanu Samu Querreyju, ki je bil v maratonskem dvoboju boljši od Južnoafričana Kevina Andersna.

Jo Konta, kot Britanci kličejo svojo najboljšo teniško igralko, rojeno madžarskim staršem v Sydneyju, polni medijski prostor, saj se strokovna javnost sprašuje, ali lahko britanska igralka po 40 letih osvoji turnir za grand slam. Večina jih meni, da še ni prišel pravi čas zanjo, saj imata predvsem Venus Williams in Svetlana Kuznjecova precej več izkušenj. »S temi špekulacijami se ne obremenjujem. Moje delo je na igrišču. Za zdaj mi gre dobro in trudila se bom še naprej,« odgovarja Johanna Konta.

Roger Federer je znova navdušil, potem ko je po stotih minutah odpihnil Grigorja Dimitrova. Pred dvobojem se je tresla gora, rodila pa se je miš, saj je bil Bolgar kljub odličnim igram v prvih treh krogih proti Rogerju Federerju povsem nemočen.

Lepa hrvaška realnost in preteklost

V ženski posamični konkurenci sta se včeraj poslovili obe hrvaški predstavnici, Petra Martić in Ana Konjuh, ki pa sta z uvrstitvijo v osmino finala dosegli odličen uspeh. Venus Williams, petkratna zmagovalka Wimbledona, je Ani Konjuh, ki jo na trenerski tribuni vodi Željko Krajan, odčitala teniško lestvico. Petra Martić je sicer proti Magdaleni Ribarkovi dobila niz, je pa Slovakinja z uvrstitvijo v četrtfinale dokazala, da njena zmaga proti Petri Kvitovi ni bila slučajna. Četrtič zapored se je v Wimbledonu uvrstil v četrtfinale Marin Čilić. Dalmatinec je trikrat s po 6:2 razorožil Španca Roberta Baptisto Aguta. Zanimivo je, da Čilić še nikoli ni dobil četrfinalnega dvoboja na igriščih All England Cluba, saj je bil dvakrat od njega boljši Novak Đokovič, enkrat pa Roger Federer.

 Hrvaška javnost je bila včeraj tudi malce nostalgična, saj je minevalo 16 let, odkar je wimbledonski turnir doživel enega največjih presenečenj. Tedaj je namreč zmagal Goran Ivanišević, ki je za turnir dobil povabilo organizatorjev. V svojem četrtem wimbledonskem finalu je šel Splitčan do konca ter v nepozabni športni klasiki v finalu ugnal Avstralca Patricka Rafterja z 9:7 v odločilnem nizu. V zadnjih letih se Ivanišević posveča trenerskemu poslu. Za njim je slabša avantura pri Čehu Thomasu Berdychu. Pred tem je bil Splitčan trener Marina Čilića, ki je leta 2014 osvojil OP ZDA v New Yorku.

Lahko Venus Williams prekine niz Latvijke?

Danes bodo v Wimbledonu četrtfinalni dvoboji v ženski konkurenci, ki po wimbledonski tradiciji sledijo maničnemu ponedeljku. Glede na prikazano igro v prvih osmih dneh, naj bi bil najbolj kvaliteten dvoboj med Garbine Muguruza, ki je včeraj v sijajnem in izenačenem dvoboju premagala svetovno številko ena in lansko finalistko, Nemko Angelique Kerber, in Svetlano Kuznjecova. Rusinja igra na wimbledonski travi izjemno prepričljivo ter gladko premaguje tekmice. Včeraj je njeno moč občutila Poljakinja Agnieszka Radwanska.

Drugi vrhunec današnjega sporeda bo dvoboj med Venus Williams in Jeleno Ostapenko. Latvijka je po zmagi na Roland Garrosu dobila že enajst dvobojev na turnirjih največje četverice. Včeraj je proti Ukrajinki Elini Svitolina izkoristila šele osmo zaključno žogico.