Avstrijec Marvin Musialek se je pred šestimi leti vprašal, kako to, da smo na pragu izuma avtonomnih vozil, medtem ko si zobe še zmeraj umivamo s tlačenjem plastične palice v usta. Ker še tri leta kasneje na trgu ni našel nobenega izdelka, ki bi izpolnil njegova pričakovanja, kaj bi lahko bila sodobna naprava za čiščenje zob, se je odločil, da jo izdela sam. Okoli sebe je zbral pisano ekipo, med katerimi so bili zobozdravniki, inženirji biomedicine, fizike in elektrotehnike ter celo psiholog. Preden so se lotili izdelave naprave, so si zastavili nekatera ključna vprašanja. Zakaj si ščetkamo zobe? Kakšen je pravilen način ščetkanja? Koliko zobne paste naj uporabimo? Pod katerim kotom naj bodo ščetine?

Od tedaj so tri leta razvijali izdelek, medtem pa so prejeli denar od avstrijske vlade in evropske komisije. Skupaj s svojim finančnim vložkom jim je naposled uspelo razviti več prototipov, končno različico pa so ljubkovalno poimenovali amabrush. Ime naj bi ti že samo povedalo, kaj je izdelek – jaz sem ščetka oziroma I'm a brush, kot se v angleščini sliši ime izuma. Da mora naprava uporabniku povedati, da nekaj je, je dokaj razumljivo, saj doslej znanim ščetkam po videzu vsekakor ni podobna.

Na prvi pogled navaden ustnik z bunko

Na prvi pogled je izdelek še najbolj podoben običajnemu ustniku, ki se mu je nekdo odločil na sprednji del pričvrstiti bunko, a videz vara. Bunka je baterija in motorček, ki povzroča potrebne vibracije za ščetkanje, medtem ko je ustnik dopolnjen s ščetinami. Te so razporejene po vsem ustniku tako, da dosežejo vse kote zob hkrati, zobe pa čistijo po predlagani bassovi tehniki. Ustnik ima poleg tega še posebne kanale za dovod zobne paste na potrebna mesta. Ker ustnik čisti vse zobe hkrati, pa je ščetkanje končano že v vsega desetih sekundah.

Da bi se ustniki prilegali vsem uporabnikom, so izdelovalci analizirali dva tisoč čeljusti tako žensk kot moških, razlike pa so premostili s pomočjo prožnega silikona, iz katerega je izdelan ustnik. Ker so pri izdelavi uporabili protibakterijski silikon, ki ubije 99,99 odstotka bakterij, je čiščenje še bolj temeljito, po umivanju pa je treba ustnik le še sprati. Ker se tudi ščetine te ščetke s časom iztrošijo, pa svetujejo, da se ustnik zamenja vsake tri do šest mesecev. Predvidena cena 6 evrov na ustnik pri tem ni nerazumna in je povsem primerljiva z običajnimi zobnimi ščetkami. Ker je bunka na ustnik priklopljena s pomočjo magneta, pa jo je enostavno odstraniti in nastaviti na drug ustnik ali položiti na brezžični polnilnik.

Koristna tudi za uporabnike s posebnimi potrebami

Izdelovalci opozarjajo, da je prednost njihove ščetke predvsem njena enostavnost in priročnost. Pravijo namreč, da že z običajno ščetko, če jo uporabljamo pravilno, dosežemo enake rezultate, a moramo biti pri ščetkanju zbrani in si zobe ščetkati dovolj časa. Amabrush počne vse to namesto uporabnika, poleg tega pa je precej pripraven tudi za uporabnike s posebnimi potrebami, ki jim otežujejo ali onemogočajo uporabo običajnih zobnih ščetk.

Izdelek je pred dnevi postal na voljo prek kickstarterja, kjer so zaloge že hitro začele kopneti. Že drugi dan so kar šestkrat presegli zastavljeni cilj naročil. Na kickstarterju so začeli izdelek prodajati s promocijsko ceno od 69 evrov naprej, v prosti prodaji pa računajo na ceno okoli 200 evrov.