Airbuddy bi lahko poimenovali kar amaterski pripomoček za nekoliko bolj resno potapljanje. Do globine 12 metrov se boste z njim lahko potopili brez pretiranega znanja ali fizičnih sposobnosti. Airbuddy namreč polni vrzel med potapljanjem z masko in globljim potapljanjem.

Tegobe potapljanja

Kot vam lahko pove vsak izkušen potapljač, je svet pod morsko gladino čaroben. Takšna doživetja marsikoga privlačijo. Vendar potapljanje ni dejavnosti, ki bi se je lahko hipoma lotili, kot se denimo odpravimo na kolesarjenje. Tu je potrebnega veliko znanja, sploh pa drage opreme in logističnih priprav.

Ideje za airbuddy se je domislil Jan Kadlec, Slovak, ki že nekaj let živi in deluje v Sydneyju. Prav zanimivo je prečesavati njegov profil na linkedinu, saj se je več kot 15 let kalil na raznih ekonomskih izobraževalnih programih, naposled pa ustanovil podjetje, ki sega na popolnoma drugo področje – avanturistično preživljanje prostega časa.

Kadlec je leta 2013 zbral ekipo navdušenih potapljačev in razvil pripomoček, ki deluje podobno kot skafander. Potapljač torej dobiva zrak s površja po dolgi cevi. Čeprav je ta princip v osnovi zelo preprost, je airbuddy tehnološko precej dovršena zadeva.

Kako deluje?

Airbuddy je majhen prenosni kompresor zraka, ki s površja pošilja zrak potapljaču na drugem koncu cevke. Tlak nad površjem vode je namreč višji kot pod gladino. Zato potapljačeva pljuča, da lahko normalno delujejo, potrebujejo prav tako višji tlak zraka. Kompresor je nameščen na plavajočo bojo, ki spremlja potapljača in hkrati opozarja okolico na njegovo prisotnost pod površjem. Pripomoček omogoča potapljaču 45 minut uživanja pod vodo, saj toliko časa zdrži baterija.

Ideja je zelo preprosta, a inženirji so se morali pošteno potruditi, da so razvili tako majhno prenosno napravo. Celotna naprava tehta pičlih 9,5 kilograma. Si predstavljate, da bi lahko celotno potapljaško opremo, z jeklenkami vred, spravili v nahrbtnik in se kjer koli na dopustu odpravili na podvodno dogodivščino?

Prav priročnost je bila Kadlecovo vodilo, ko je razvijal koncept naprave. »Nikakor ne želimo nadomestiti izkušenj, ki jih ponuja pravo potapljanje. Želimo zgolj narediti potapljanje bolj praktično. Priprave na potop znajo biti tako zamudne… Z našo napravo pa je vsakdo lahko v vodi že v nekaj minutah. Sploh pa je taka naprava popoln pripomoček za opazovanje grebenov, ki so načeloma v bolj plitvih morjih in imajo izjemno pestro biosfero,« je poudaril Jan Kadlec v enem od intervjujev.

Airbuddy je na kickstarterju zbral 236.000 evrov podpornega kapitala, vendar bodo prvi primerki na voljo šele v prihodnji poletni sezoni. Takrat pa naj bi vas olajšali za približno 1200 evrov. Precej visoka cena, zagotovo, vendar v primerjavi z vsemi stroški, s katerimi se soočajo aktivni potapljači, sklepamo, da bi naložba lahko držala vodo.