Zapestnice, ki spremljajo aktivnosti posameznika, so zelo priljubljen pripomoček. Zlasti pri tistih, ki se denimo bojujejo z odvečnimi kilogrami. A kaj ko so te v večini primerov dokaj neprivlačne. No, tu je rešitev. Prstan.

Zagonsko podjetje iz San Francisca je zasnovalo pametni prstan motiv. Za približno 200 evrov ponujajo vse funkcionalnosti, ki jih lahko najdemo pri športnih zapestnicah, hkrati pa stavijo na uglajenost, minimalizem in praktičnost. Prstan spremlja vaš srčni utrip, spalne vzorce, število korakov in še kup drugih stvari. S prstanom motiv so v podjetju zagrizli v precej podhranjeno in razmeroma novo kategorijo pametnih prstanov. Iz preteklosti sicer že poznamo nekaj podobnih poizkusov (Ringly, Ares), ampak motiv deluje dovolj suvereno, da bi jim celo lahko uspelo prepričati uporabnike o nakupu. Predvsem zaradi kakovosti.

Dobro ve, kdaj telovadite in kdaj se sprehajate

Prstan je na voljo v sivi in zlato rožnati različici, obe pa sta narejeni iz titana. V podjetju na predstavitvah vedno poudarjajo, da je prstan izredno čvrst, a hkrati lahek, da je popoln sopotnik vsakdana. Tak prstan pa ne bi bil kaj prida, če se ne bi povezal z mobilnim telefonom. Tam se namreč zbirajo vsi odčitki, hkrati pa ima uporabnik na voljo nastavitve, da si določa in zadaja nove cilje. Aplikacija omogoča do minute natančen pregled aktivnosti prejšnjih dni. Baterija take naprave obljublja od tri do pet dni energije, polni pa se kot običajen mobilni telefon z USB-kablom. Pravzaprav so baterijo morali zasnovati čisto posebej, saj v prstanu ni prav veliko prostora zanjo, hkrati pa mora biti še ukrivljena.

Se pa prstan v nečem razlikuje od povprečnih merilnikov. Na podlagi srčnega utripa spremlja, kdaj je njegov lastnik dejansko aktiven. Tako spremlja aktivnost in ne zgolj sprehodov. Večina zapestnic namreč šteje korake in priporoča, da jih naredimo 10.000 na dan. Zgolj hoja pa nima toliko zveze s telesno aktivnostjo, ki jo načeloma želi izvajati nekdo, ki si želi bolj zdravo živeti. Na omenjenem trgu trenutno prevladuje predvsem podjetje Fitbit. Njihove zapestnice so gotovo kakovostne, vendar jim nekega oblikovalskega presežka vseeno ne moremo pripisati. Stavijo namreč na športno udejstvovanje in so temu primerno gumijaste in robustne.

Vendar je namen take zapestnice, da jo ima uporabnik na sebi 24 ur, v tem primeru pa odpadejo bolj urbane in nešportne aktivnosti in oprave. Prav zato bi bil lahko nevtralen prstan prava rešitev za vse, ki vas kaj takega zanima. Sploh če pogledate njihov promocijski video. Človek kar hitro reče: »Da, to potrebujem.« Pa čeprav se zapestnicam dokaj uspešno izogibamo.