Kolesarji navadno niso zvezde tračarskih časopisov. Vsaj ne, odkar je bil iz sveta športa odstranjen Lance Armstrong. Toda Chris Froome, glavni kandidat za letošnjo zmago na dirki Po Franciji, s čimer bi postal eden redkih kolesarjev, ki so ta naslov osvojili štirikrat, ima nekaj lastnosti, ki bi ga lahko spremenile v junaka rumenega tiska. Pravzaprav ne on, saj med kolegi velja za mirnega in prijaznega. A zdi se, da je njegova žena strašno odločna ženska, ki se je že nekajkrat javno izpostavila, ko je branila svojega moža. V svetovni javnosti je zaslovela lani, ko je dejala, da s soprogom ne bo šla na olimpijske igre v Rio, ker je noseča in se boji virusa zika. In s tem med športniki sprožila val bojazni pred to boleznijo.

Leto prej, leta 2015, je bila tista, ki je besno in glasno napadla kritike svojega moža. Tedaj so se namreč pojavila namigovanja, da je Froome še eden v vrsti kolesarjev, ki posega po dopingu. Ko so mu med 14. etapo dirke Po Franciji v obraz vrgli urin, je gospa Froome svoj bes razlila po twitterju. »Nešportno in popolnoma nagnusno dejanje,« je zapisala. Tiste, ki namigujejo, da je njen mož podvržen dopingu, je označila za »ignorantske norce«, ko pa se je nanjo usul plaz kritike, je svoj račun na twitterju preprosto zaprla.

Michelle Froome je v obrambi svojega moža skoraj tako brezkompromisna kot Melania Trump. Leta 2012 se je zapletla v javni prepir z ženo kolesarja Bradleyja Wigginsa. Razlog je bilo navodilo, da naj se njen ljubi postavi v ozadje, da bo lahko zmagal njegov tedanji ekipni kolega Bradley Wiggins, ki je bil v lovu na skupno zmago. Gospe Wiggins se je zdelo, da se Froome ni dovolj potrudil za njenega moža, a ta opazka je popolnoma razbesnele gospo Froome, ki je zakonca Wiggins javno obtožila, da le izkoriščata druge. Na koncu dirke je bil Wiggins prvi, Froome pa drugi.

Uspešna ženina dieta

Ni znano, ali je prav izjemna lojalnost tisto, kar je kolesarja tako navdušilo, da je ob poroki s športno fotografinjo iz Južne Afrike Michelle Cound dejal, da je najsrečnejši človek na svetu, ker je našel popolno soprogo. In svojo lansko tretjo zmago na dirki Po Franciji je v čustvenem govoru ob zmagi posvetil ženi in sinu. Ob tem so mnogi namignili, da je za njegov uspeh res v marsičem zaslužna žena. Imajo jo kar za njegovo menedžerko, čeprav sama trdi, da le organizira vse okoli svojega moža, tako da se lahko on osredotoči le na kolesarstvo.

Spoznala sta se leta 2009, se dve leti kasneje skupaj preselila v Monako, še dve leti kasneje pa zaročila, leto kasneje poročila in lani se jima je rodil prvi otrok. V tem času je Froome iz povprečnega kolesarja postal prvak. Njegova največja težava je bila teža, saj je tehtal skoraj 80 kilogramov, kar je za kolesarja veliko. Pa mu je tedaj še dekle Michelle dejala, da se malo spozna na nutricionistiko in da nima smisla, da se pred velikimi tekmami strada, da bi shujšal. Predlagala mu je, naj se odpove ogljikovim hidratom in poveča vnos beljakovin. V njuni prehrani je ukinila moko, sladkor, celo jutranje kosmiče. V enem letu je kolesar shujšal na 69 kilogramov, ki jih ima še zdaj. Michelle je prepričana, da je zdaj bolj zdrav in lažje vzdržuje težo. »Odkar sem z Michelle, sem se naučil stvari narediti tako, da je prav,« je dejal. Rezultat: tri zmage na najprestižnejši kolesarski dirki. In resen zaslužek. Na začetku svoje profesionalne kolesarske kariere je Froome zaslužil okoli 22.500 evrov na leto. Zdaj jih zasluži okoli pet milijonov in je ta hip največji zaslužkar v svojem športu.