»Zmagati etapo na Touru so bile sanje, potem ko sem to že dosegel na Giru in Vuelti. Ko sem bil spomladi poškodovan, sem prav o tem vzponu razmišljal med gledanjem posnetka zmage Vincenza Nibalija pred tremi leti,« je, potem ko je z značilnimi grimasami trpljenja v barvah italijanskega prvaka v dresu Astane prvi priplezal na Planoto lepih deklet v Vogezih, govoril Fabio Aru. Medtem sta nebeška Chris Froome in Geraint Thomas menjala rumeno majico. Chris Froome je priznal, da so italijanskemu prvaku pustili malo preveč prostora, kar je bila edina napaka dneva. Pri pomembnem koraku k četrti zmagi. Rumena majica na tej planoti ima dobro karmo. Brad Wiggins (2012) in Vincenzo Nibali (2014) sta majico pripeljala do Pariza. »Zelo prijetno je biti znova v rumeni majici. To je šele začetek Toura, še zdaleč pa ne zaključek. S Thomasom na prvih dveh mestih je Sky v zelo ugodnem položaju,« je bil na prizorišču svoje prve zmage na Touru leta 2012 zadovoljen Chris Froome, medtem ko mu je Marko Džalo brisal znoj s čela.

Isti dan leta 2012 kot Froome ima po najboljši etapni uvrstitvi (8. mesto) v prijetnem spominu tudi Jani Brajkovič. Prvi zahtevni vzpon Toura, kakršnih dolga leta ni bilo na programu tako zgodaj, je odpeljal v svojem ritmu. Z zaostankom pod dvema minutama (30. mesto) je pokazal zelo dobro pripravljenost, ki bi najboljšega hribolazca Bahrain Merida v tritedenskem maratonu lahko dvignila bliže najboljši deseterici.

Bolj kot razplet gorske etape je včeraj še vedno odmevala izključitev Petra Sagana. »Ne strinjam se z odločitvijo žirije, ne morem pa storiti ničesar. Mislim, da v sprintu nisem naredil ničesar narobe,« je po prebedeni noči in neuspešnih pritožbah zatrjeval karizmatični kolesarski Kristus. Doslej na Touru še ni bilo opravljenih toliko analiz odločilnih 100 metrov pred ciljem kot v Vittlu. Velika večina z izkušnjami iz tekmovalnega kolesarstva je enotna, da je bila odločitev žirije UCI Philippa Mariena prestroga. Posnetki so razkrili, da je Cavendish prej zadel Sagana v bok in že izgubil ravnotežje, ko je Sagan iztegnil komolec. Komolec (in boki) so bili očitno zaradi lovljenja ravnotežja. Poznavalci med analitiki so enotni, da Sagan tega ni naredil namerno pri hitrosti okoli 65 km/h.

Saganova izključitev je bistveno strožja kot podobni primeri doslej. Odločitev komisarjev naj bi imela predvsem vzgojni namen in Sagan kot ikona v mavrični majici je kot nalašč, trdi Marien, ki nikoli ni bil kolesar. Nekaj h kazni je pripomoglo tudi splošno vzdušje tik po cilju, ko so Francozi iz ekipe FDJ obtožili Sagana, ki doslej ni veljal za porednega fanta, krivde za množičnejši padec kilometer pred ciljem, ko naj bi izrinil iz sprinterskega vlaka pomočnika Arnauda Demarea, kar je posledično pripeljalo do padca skupine. Zarota? Demare je tudi vodilni v zeleni majici najboljšega sprinterja in mnogi namigujejo, da so z izključitvijo šestkratnega zaporednega zmagovalca te lovorike, za nameček iz vzhodne Slovaške, pripravili podlago, da po sušni dobi končno to uspe tudi Francozu. Za nameček je Dimension Data, sponzor Cavendisheve ekipe, tudi med sponzorji Toura. Ker je tudi poškodovani Cavendish moral s Toura, bo današnji festival sprinterjev bistveno osiromašen.

Plance des Belles Filles, 5. dan Toura, 160 km: 1. Aru 3,44:06, 2. Martin + 0:16, 3. Froome + 0:20, 4. Porte, 5. Bardet po + 0:24, 30. Brajkovič + 1:54, 47. Roglič + 3:25, 161. Bole, 162. Božič oba + 15:24, skupno: 1. Froome, 2. Thomas + 0:12, 3. Aru + 0:14, 40. Brajkovič + 4:33, 47. Roglič + 5:36, 125. Bole + 17:05, 178. Božič + 26:55.