Za eno najodmevnejših zmag v prvem krogu teniškega Wimbledona je poskrbel 27-letni Aljaž Bedene. Ljubljančan, ki od predlani nastopa za Veliko Britanijo, je v teniškem trilerju s 6:7 (5), 7:6 (6), 6:7 (7), 7:6 (7), 8:6 izločil 38-letnega hrvaškega veterana Iva Karlovića, ki ne glede na svoja leta blesti predvsem na travnati podlagi.

Dvoboj prvega kroga je bil poseben. Da je Karlović v skoraj štirih urah in pol dvoboja dosegel 44 asov, ni bilo presenetljivo. Karlović je po mnenju teniške stroke eden štirih najboljših izvajalcev začetnih udarcev v vsej zgodovini. Bedene je neubranljivo serviral 27-krat. Edinstveno je bilo, da tekmeca v 264 minutah nista dosegla niti enega odvzema servisa. Potem ko so se prvi štirje nizi končali v podaljšani igri, je edini in odločilni »brejk« uspel Bedenetu v 66. igri, s katerim se je veselil svoje najodmevnejše zmage na turnirjih največje četverice.

»Vedel sem, da imam v odločilnem nizu prednost. Karlović je namreč zelo visok (meri kar 211 centimetrov, op. p.), zato je bil bolj utrujen kot jaz. Vedel sem, da mu bo težko odvzeti servis, hkrati pa sem se zavedal, da ne bo več tako nevaren na moj začetni udarec. Ne morem reči, da po štirih urah dvoboja nisem bil utrujen. Sem se pa počutil dovolj močnega, da dvoboj odločim v svojo korist,« je britanskim medijem razlagal Aljaž Bedene.

Čeprav je Bedene pripravil eno največjih teniških presenečenj, ni bil glavna medijska zvezda uvodnega dneva 131. Wimbledona. Ta čast je pripadla številki 1 svetovnega tenisa Andyju Murrayju, ki je pohod na tretjo wimbledonsko lovoriko začel s prepričljivo zmago. Pri BBC so večji poudarek kot Bedenetovi zmagi namenili tudi uspehoma Heather Watson in Johanne Konta, ki sodi v širši krog favoritk za uvrstitev v ženski finale.

Največji poudarek so zmagi Aljaža Bedeneta namenili v spletni izdaji Maila. Zapisali so, da je britanska številka 4, pravzaprav 3, odkar je Dan Evans pred dnevi padel na dopinškem testu zaradi uživanja kokaina, izkoristila odlično podporo s tribun. Opomnili so, da je britanska naklonjenost do Aljaža Bedeneta nekoliko nerodna, saj je pred kratkim razlagal, da si želi na olimpijskih igrah leta 2020 nastopiti za Slovenijo. »Glede na to, da Bedene od leta 2008 živi v Welwyn Gardnu, nedvomno dobro pozna britansko kulturo. Le mednarodna teniška organizacija mu je preprečila, da ni izpolnil svojih želja ter v Davisovem pokalu zaigral za britansko reprezentanco,« so še zapisali pri Mailu. »Sem britanski državljan in rad igram tukaj. Ko je publika pri izidu 5:4 v odločilnem nizu glasno navijala zame, me je spreletela kurja polt. Rad imam Britanijo.«

Pri The Sunu so zmago Bedeneta pospremili predvsem v sliki. V Mirrorju pa so spomnili, da bi se moral Bedene v Queensu, na generalki pred Wimbledonom, v prvem krogu pomeriti proti Andyju Murrayju, a je dvoboj predal zaradi poškodbe zapestja. Aljaž Bedene se bo danes v drugem krogu pomeril s 25-letnim Damirjem Džumhurjem iz Bosne in Hercegovine.