Donedavni Slovenec Aljaž Bedene, zdaj zapisan v register prebivalcev Velike Britanije, se v novi domovini dobro počuti tako poslovno kot športno, kar se je začelo kazati takoj, ko je zapustil teniško domorodsko skupnost športnih posebnežev. Po vrsti odmevnih rezultatov se bo kmalu spustil pod številko 50 najboljših na svetu, saj se je v New Yorku uvrstil v drugi krog po predaji Ernestsa Gulbisa v tretjem nizu (pri vodstvu Bedeneta s 3:6, 6:4, 3:0), ko je Latvijec ugotovil, da njegovo že prej načeto zapestje ne bo zdržalo uničujoče nasprotnikove igre ob močni vlagi in visokih temperaturah na betonu parka Flushing Meadows.

Na tiskovni konferenci, na katero se je čakalo nekaj ur, ker je Bedene po dvoboju od utrujenosti zaspal v garderobi, je zmagovalca pričakala skromna zasedba slovenskih in kar obilna skupina angleških novinarjev, ki so ga že sprejeli za svojega. Zato je bilo njihovo ključno vprašanje, če bo nastopil v Davisovem pokalu ob Andyju Murrayju kot druga »deska« britanske reprezentance. Odločitev, ali bo naturalizirani Britanec Bedene lahko igral za svojo novo domovino, bo padla šele 16. ali 17. novembra v Pragi, kjer bo zasedala svetovna teniška organizacija ITF, uradna organizatorka Davisovega pokala in vseh štirih grand slamov.

Šestindvajsetletni Ljubljančan Aljaž Bedene se je s svojo zaročenko, pevko in plesalko Kimalie (Kim Perme), njeno sestro in njenim zaročencem naselil na severu Londona, kjer ima podjetje za prodajo proteinov in zdravo prehrano in mu dobro gre, v bližini pa je tudi dobro organiziran teniški center, tako da ima pri roki, kar potrebuje za vsakodnevni trening in napredek popolnoma profesionalnega igralca tenisa. Slovenija letos »pokriva« grand slam v New Yorku le v ženski konkurenci s trojico borbenih dam, Polono Hercog med posameznicami ter Katarino Srebotnik in Andrejo Klepač med ženskimi in mešanimi pari, kjer sta obe med nosilkami.

Sicer pa je letošnje odprto prvenstvo ZDA v prvem krogu v obeh konkurencah neprijetno presenetilo s številnimi predajami dvobojev, bilo jih je kar 12, večinoma zaradi starih poškodb. Drugače povedano, poškodovani igralci in igralke, ki bi se vsakemu drugemu turnirju verjetno odpovedali, pridejo na grand slam brez oklevanja, kajti če samo stopijo na igrišče, lepo zaslužijo. Nagrada za izpad v prvem kolu je letos vredna malo manj kot 40.000 dolarjev.

Neuradno se je še najbolj pošteno do organizatorjev obnašala ruska teniška igralka Marija Šarapova, ki je dan pred začetkom odpovedala sodelovanje z razlago o domnevni poškodbi, v bistvu pa je to storila zaradi poslov (trgovina Sugarpova na znameniti peti aveniji na Manhattnu deluje izključno na njeni slavi). Kajti zbala se je, da bi iz turnirja izpadla prezgodaj, kar bi slabo sprejeli zlasti njeni osebni oglaševalci oblačil in športne opreme. Je pa bil prvi krog v moški konkurenci pravzaprav pogreb mladih petelinov, Avstralcev Thanasija Kokkinakisa, predal se je zaradi dehidracije, in Nicka Kyrgiosa, Nemca Aleksandra Zvereva in Rusa Andreya Rubleva, ki so pred turnirjem v New Yorku napovedovali, da bodo s prestolov nagnali precenjene legende. Treba bo počakati vsaj do Melbourna!