Medtem ko so prebivalci vrhniške občine še vedno nezadovoljni z delom vladnih služb, medresorska delovna skupina pod vodstvom poveljnika civilne zaščite Sečka Šestana končuje delo. Do petka ali na začetku prihodnjega tedna bodo na speti strani in na tiskovni konferenci objavili končno poročilo. Posebnih novosti ni pričakovati. Večina analiz je bila namreč že objavljena.

Nacionalni inštitut za javno zdravje Vrhničanom svetuje le še, da se ravnajo v saldu z običajnimi higienskimi priporočili. Nazadnje so v ponedeljek objavili analizo vzorca kokošjih jajc, odvzetega v neposredni bližini tovarne Kemis. Vzorec je bil glede vsebnosti dioksinov, dioksinom podobnih PCB in dioksinom nepodobnih PCB skladen z zakonskimi standardi, kar pomeni, da so jajca primerna za uživanje.

Zapleta se v odnosu med občino in Šestanovo skupino. Vrhniški občinski svetniki so na izredni seji konec prejšnjega meseca sklenil, da bodo potem, ko bodo znani rezultati vseh preiskav, sklicali zbor občanov, na katerega naj bi prišli tudi predstavniki vladnih služb. Šestan je občini in civilnim pobudam sporočil, da jih na zbor občanov ne bo. Pravi, da zato, ker ne želijo biti »pljuvalnik«, kot naj bi bili nazadnje, ko so predstavniki nacionalnega inštituta za javno zdravje, agencije za okolje in uprave za varno hrano stopili pred Vrhničane. Šestan je dodal, da so se predstojniki posameznih ustanov pripravljeni sestati s predstavniki civilnih pobud, z vsemi občani pa ne.

Posledice bodo pri ribah opazne čez mesece

Mnogi Vrhničani ne verjamejo analizam, ki jih objavljajo vladne službe. Tako so nekateri vzorce zemljin poslali na analizo v Italijo, rezultati pa naj bi bili znani v prihodnjih dneh in tednih. Konkretnih argumentov, s katerimi bi lahko spodbijali vladne analize, tako še nimajo. A vedo, kaj so videli med požarom v tovarni Kemis in po njem. »Videl sem, kaj vse se je valilo v Ljubljanico. Pivnike so postavili šele ob enih ponoči, torej več ur po začetku požara. Kaj se je do takrat steklo v Ljubljanico, si raje ne zamišljam. Državne službe govorijo, da je bilo onesnaženje že od prej. Tako zmanjšujejo razsežnost onesnaženja, ki ga je povzročil požar. Ko bo zadeva izginila s prvih strani časopisov, bodo vse skupaj skušali pomesti pod preprogo,« je bojazen mnogih občanov povzel predsednik vrhniške ribiške družine Vladimir Mikec, ki pravi, da bodo šele čez približno pol leta vedeli, kašne posledice so strupene snovi pustile na ribah. Analizirali bodo ribe roparice, kot so ščuke in postrvi, kajti višje ko je riba v prehrambni verigi, več potencialno strupenih snovi zaužije. Ribiči bodo pridobili mnenja kemikov in okoljevarstvenikov, ki bodo ocenili, kakšne so posledice požara v Tojnici in Ljubljanici. Potem ko bo končana kriminalistična preiskava, ki naj bi trajala vsaj do konca meseca, pa bodo mnogi proti Kemisu vložili odškodninske zahtevke. aro