Vrhničanov delo medresorske skupine za nadzor in odpravljanje posledic požara v tovarni Kemis, ki jo vodi Sečko Šestan, ni prepričalo. Pravijo, da še vedno niso dovolj dobro obveščeni. Ker državnim institucijam ne zaupajo, so se odločili, da se bodo organizirali sami in skušali tudi na ta način priti do številnih odgovorov.

Povezalo se je več civilnih skupin, posameznikov in občina, ki so nezadovoljni z delom državnih institucij. Prepričal jih ni niti ukrep medresorske skupine, ki je ustanovila posebno informacijsko pisarno. To jo je obiskalo več kot 50 ljudi, odgovorili pa so na več kot 250 elektronskih sporočil in 300 klicev. Mobilni enoti sta obiskali 40 zasebnih naslovov, šole in vrtce.

Ribiči so vložili odškodninske zahtevke

Bojijo se, da država njihove zahteve, da se mora Kemis izseliti iz vrhniške občine, kar v enem od devetih sklepov zahteva občinski svet, ne bo uresničila. »Poslovanje Kemisa na sedanji lokaciji ni več legitimno,« je v imenu več občanov dejal Andrej Markovič. Za zdaj je legalno, kajti inšpekcije še niso ugotovile nepravilnosti, a vsi postopki niso končani.

Markovič in somišljeniki so prepričani, da je Kemis okoljevarstveno dovoljenje kršil že s tem, ko je do tako velikega požara prišlo. In da Kemis ni posloval s skrbnostjo dobrega gospodarja. Resda so bili lovilni bazeni večji od predpisanih, vendar v okoljevarstvenem dovoljenju piše, da mora upravljalec preprečiti razlitje, do katerega pa je prišlo. Da je s tem Kemis kršil okoljevarstveno dovoljenje, je pred časom povedal tudi direktor Arsa Joško Knez.

Čeprav je volja občinskega sveta jasna, je njihov sklep, da zahtevajo odhod Kemisa, le deklarativen. Odločala bo inšpekcija, občina in občani pa neposrednih vzvodov moči nimajo. Lahko le izražajo mnenje in na pristojne institucije pritiskajo, naj odgovorno opravljajo svoje delo, česar, kakor menijo, doslej niso počele.

»Če vprašanje legitimnosti ni vprašanje moči, imamo velik problem. Vprašanje legitimnosti mora biti vprašanje moči. Nekaj šteje, če Vrhničani tega objekta nočejo v svoji okolici,« je opozoril Markovič, ki se mu zdi problematično, da predstavniki državnih institucij izjavljajo, da država Kemis potrebuje. »Kako bodo presojali okoljevarstvene zahteve, če menijo, da država Kemis potrebuje?« se je vprašal in dodal, da bi morali še enkrat opraviti presojo vpliva na okolje v novih razmerah. Tako velik požar, kot ste je zgodil pred mesecem dni, namreč v predpisih ni bil predviden.

Vrhničani so zaupanje v državne službe izgubili zaradi počasnega obveščanja, ker so prelagale odgovornost druga druga na drugo in ker imajo občutek, da državi ni mar za njih. Ribiči, ki so vložili odškodninske zahtevke zoper Kemis, so na primer ogorčeni, ker so dobili le analize površinskih vod, ne pa tudi drugih, povezanih s Tojnico. »Počasno in neusklajeno ukrepanje je nevarno,« je dejal Andrej Lupinc iz Ribiške družine Vrhnika.

Pri eni občanki našli kadmij, živo srebro in svinec

Vrhničani ne verjamejo rezultatom testov onesnaženosti okolja po požaru. Zato želijo opraviti neodvisne raziskave, po možnosti iz tujine. Podobno so ravnali, ko gre za njihovo lastno zdravje. Na svojo pest so organizirali preglede občanov na strupene snovi. Rezultate več vzorcev naj bi predstavili prihodnji teden. »Imamo zdravstvene težave, to lahko dokažemo. Pozivam odgovorne institucije, da se posvetijo tudi krajanom,« je dejala predstavnica civilne iniciative Bernarda Kropf, ki živi tik ob Kemisu in onesnaženi Tojnici. Kropfova je izvide že dobila.

Dejala je, da so rezultati testov pokazali, da ima v telesu več strupenih snovi – kadmij, živo srebro in svinec. Ali je to posledica požara ali česa drugega, na primer tega, da živi na območju, kjer je industrija okolico onesnaževala desetletja, še ni mogoče z gotovostjo sklepati. To bo verjetno mogoče storiti, ko bodo znani rezultati testov drugih občanov. Kropfova pravi, da pred požarom ni imela zdravstvenih težav, po njem pa jih ima, kakor naj bi jih imeli še nekateri občani s tega območja.