Največja novost letošnjega 53. festivala Pivo in cvetje, ki bo od 13. do 16. julija, je, da se nihče od obiskovalcev, ki bodo prišli v mestno jedro Laškega, ne bo mogel izogniti plačilu vstopnine niti strožjemu varnostnemu pregledu torb in nahrbtnikov. Vstopnino, le da je bila simbolična in neobvezna, so sicer pobirali že lani, ves zbrani izkupiček pa je organizator, Pivovarna Laško Union, namenil v dobrodelne namene.

Letos bo treba za en večer zabave odšteti 15 evrov, organizatorji pa v predprodaji ponujajo tudi številne popuste. Še danes je cena 20 odstotkov nižja, vstopnice so po še nižji ceni prodajali že maja. Kolikšno je bilo zanimanje za nakup, organizatorji ne razkrivajo, povedali pa so, da so bili s prodajo doslej zadovoljni. »Cena je, v primerjavi z drugimi podobnimi glasbenimi festivali, še vedno simbolična. Res pa je, da so Slovenci znani po tem, da se za obisk takšnih dogodkov odločajo zadnji hip,« pravi Darinka Pavlič Kamien, predstavnica za stike z javnostmi festivala Pivo in cvetje. Kot poudarja, letos čaka obiskovalce veliko novosti. »Ne le v glasbeni ponudbi, pač pa tudi med spremljajočimi dogajanji, saj želimo festival povzdigniti na še ne videno raven,« poudarja Pavlič-Kamienova.

Nič več pijače v nahrbtnikih

»Res pa je največja letošnja novost uvedba vstopnine. Festival bo tako tudi finančno bolj vzdržen, hkrati pa bomo obiskovalcem, ob spremljanju raznovrstnega glasbenega programa za vse okuse, zagotovili večjo varnost,« poudarja tudi programski vodja festivala Urban Centa. Ne glede na to, da je možnost terorističnega napada v Sloveniji majhna, ne gre prezreti dejstva, da gre za mednarodni glasbeni festival, zato je nujno, da obiskovalce pred vstopom v tako majhno mestno jedro, kot je Laško, pregledajo. V Laškem se jih namreč v eni sami noči zbere tudi več deset tisoč. In tudi varnost, za katero bo skrbelo več kot tisoč ljudi, nekaj stane.

Varnostniki bodo podrobneje pregledovali tudi, kaj vse obiskovalci, sploh mladi, prinašajo s seboj. Alkoholnih pijač namreč ne bo dovoljeno imeti v nahrbtnikih, s čimer bodo, pravijo organizatorji, preprečili tudi nekontrolirano opijanje predvsem mladoletnikov. Tem pa tudi gostinci ne bodo smeli prodajati alkoholnih pijač. Da bo letošnji festival nekaj posebnega, poudarja tudi Simona Oset, vodja organizacijske ekipe festivala, saj Laško praznuje 90 let, odkar je dobilo mestne pravice, in kar 790 let, odkar so mu bile podeljene trške pravice, zato bodo nekaj tega zgodovinskega utripa čutili tudi obiskovalci.