»Poznala sva se že prej, a prav na Pivu in cvetju se je zgodil tisti usodni trenutek,« odkrito prizna Matjaž, eden od 21 aktivnih pivovarjev, mojstrov, ki v laški pivovarni varijo pivo. V pivovarno je prišel delat med počitnicami že po končani osnovni šoli. »Takrat so mi dali v roke čistila in krtačo, pozneje sem spoznal vse faze proizvodnega procesa,« pove.

Kakšno je danes njegovo pivovarsko delo? Preverja vzorce piva, ki se kuha v kotlih. Ugotavlja, ali je dovolj zaslajeno, in nadzoruje, ali vse poteka po predpisih. Pivu doda pivski kvas, spremlja temperaturo v kotlu, skrbi za pravo doziranje kisika in sterilnega zraka. »Čeprav je skoraj vse avtomatizirano, je še vedno pivovar tisti, ki je odgovoren za to, da pride pivo do potrošnikov takšno, kot ga ti pričakujejo,« pove Matjaž, ki je poleg tega, da je letos prevzel funkcijo predsednika Društva laških pivovarjev, dolgoletni član folklorne skupine KD Anton Tanc, poje pa tudi v klapi Gambrinus.

»Štiriindvajset let sem bil prisoten pri vsaki ohceti kot starešina, v tem času pa smo poročili kar 26 parov,« pove ponosno. Po toliko letih je čas, da se od koruzništva poslovi tudi sam. Njegova Barbara, zaposlena kot animatorka v otroškem muzeju Hermanov brlog v Muzeju novejše zgodovine Celje, ob tem pripomni: »Ljudje so naju vsa ta leta spraševali, zakaj se ne poročiva na ohceti po stari šegi. Zdaj, ko se bova, pa naju vsi sprašujejo, zakaj sva se tako odločila.«

Poročil ju bo laški župan Franc Zdolšek ob prisotnosti matičarke Snežane Kozmus, pred obredom in po njem pa bodo člani KD Anton Tanc prikazali številne običaje, ki so se odvijali pred ohcetjo, med njo in po njej. Manjkal ne bo niti prikaz šranganja.

Pivo po 190 centov

Obiskovalci se lahko letos odžejajo po zelo ugodni ceni, saj je treba za pollitrski vrček piva odšteti le jubilejnih 190 centov. Čeprav je v teh dneh v Laškem hrupno, bi Laščani z redkimi izjemami prireditev, če bi jo kdaj ukinili, zelo pogrešali. »Glede na to, da se bo letos spet vse dogajalo v mestnem jedru na različnih prizoriščih in to zastonj, imam občutek, da bo letošnja prireditev morda celo rekordna po obisku,« je prepričan Gregor Novak, mladenič, ki enemu od gostincev vsako leto pomaga pri strežbi.

Prireditev, ki je na mednarodnih koledarjih označena za festival, se je uradno začela v četrtek, končala pa se bo v nedeljo s tradicionalno popoldansko parado in mednarodnim koncertom godb na pihala. Ker piva ni brez cvetja, so člani Hortikulturnega društva Laško letos po mestu razvrstili številne cvetlične aranžmaje, ki so jih, glede na slabe izkušnje iz preteklosti, tudi ustrezno zaščitili, da jih obiskovalci ne bi uničili ali pometali v Savinjo. Upajo, da njihov trud ne bo ostal neopažen.