V Laškem je v minulih dneh potekalo že 49. Pivo in cvetje, ki je bilo na pol tudi jubilejno, saj je minilo že pol stoletja od prve izdaje te prireditve, ki je med tem časom postala nekakšen zaščitni znak mesteca ob Savinji. Poleg pivovarne, seveda. Tudi letos so se v Laško zgrnili številni gostje iz vse Slovenije pa tudi tujine, organizatorji pa so nakazali novo smer, v katero nameravajo v prihodnjih letih razviti ponudbo.

Glavni oder odslej drugje

Tradicionalno Pivo in cvetje, ki vsako poletje za nekaj dni preplavi praktično vse pore Laškega, je tudi letos ponudilo dovolj, da je zadostilo najrazličnejšim okusom obiskovalcev, ki pa jih je, kot vedo povedati domačini pa tudi številni redni obiskovalci prireditve, vsako leto nekoliko manj. Od četrtka do nedelje so čez dan potekali športni turnirji, številne razstave in aktivnosti za otroke, medtem ko je večere zaznamovala zabava s koncerti in seveda – pivom.

Redne obiskovalce Piva in cvetja je ob prihodu v Laško zagotovo presenetila praznina na Trubarjevi cesti v bližini pivovarne, kjer je pred tem več let stal glavni oder, ki so ga polnili najodmevnejši izvajalci. Ob povpraševanju, kam se je »izgubil« glavni oder in zakaj, domačini povedo, da so ga prestavili v Jagoče, dober kilometer oddaljen prostor, kjer je za obiskovalce urejeno tudi kampiranje. Zakaj? Odgovori so bili različni – od pomanjkanja prostora in motečih dreves pa do prevelike množice, ki pozno v noč polni eno glavnih laških ulic, ter razdejanja, ki ga pusti za sabo.

Želijo si glasbeni festival

Vili Grdadolnik, ki že tri leta skrbi za glasbeni nabor Piva in cvetja, glede premaknjenega odra pojasni, da so se v Pivovarni že pred nekaj leti odločili, da bodo počasi spremenili koncept prireditve. »Iz Piva in cvetja želimo narediti tudi uveljavljeno festivalsko prizorišče. Stare lokacije ne ustrezajo potrebam resnega glasbenega festivala, zato smo letos naredili prvi korak v tej smeri,« pove Grdadolnik in poudari, da to ne pomeni, da v središču mesta ne bo več dogajanja. »Na festivalsko prizorišče bodo morali priti novi izvajalci, ki bodo pritegnili ljudi, želimo pa tudi ohraniti tradicijo in vsa prizorišča po središču Laškega. Nič se ne spreminja, mi zgolj dodajamo še festival,« je razložil in dodal, da so Jagoče edino možno prizorišče, ki bi lahko sprejelo takšno množico ljudi, kot se za festival spodobi.

Letos so organizatorji torej naredili prvi korak k uvajanju festivala Pivo in cvetje pa tudi navajanju obiskovalcev na novosti – tudi na plačevanje vstopnine na prizorišče v Jagočah. Kako pa so zadovoljni z odzivom ljudi in obiskom novega prizorišča? »Ta prvi korak za zdaj ni noben presežek, gre pa nekako po predvidevanjih. Uveljavljamo novo prizorišče, zato bo potrebnega nekaj potrpljenja pa tudi trdega dela, da se bo zadeva prijela. Cilj je, da se ob tistih, ki tako in tako prihajajo v Laško, privabi še drugi del publike, ki bo prišla tudi na festival, nato pa bodo obiskali tudi mesto in tam kaj zapravili,« pove Grdadolnik in doda, da je dolgoročni cilj za nastajajoči laški glasbeni festival privabiti več kot polovico obiskovalcev iz tujine.

Ohcet in ognjemet ostajata

Vendar pa nad novostjo niso vsi navdušeni, sploh nekateri mlajši domačini so do novega prizorišča nekoliko skeptični. »Glede na to, da je Pivo in cvetje 48 let potekalo kot zabava v mestu, je prva napaka prestaviti to kilometer stran, saj se ljudem ne bo dalo hoditi tja in nazaj. Prav tako nikoli ni bilo nobenih vstopnin, zato se mi tudi zdi nenavadno, da bi zdaj vpeljali vstopnino za festival. Strinjam se, da je treba ljudem ponuditi nekaj novega, toda morda ne v smislu menjave prizorišč, ampak bolj v programskem pogledu,« na primer razmišlja 27-letni Laščan Peter.

Kakor koli že, letošnja prireditev se je včeraj s tradicionalno ohcetjo po stari šegi zaključila, po ocenah organizatorjev pa je v štirih dneh, torej od četrtka do nedelje, privabila skupno več kot 100.000 ljudi. Na različnih prizoriščih se je v tem času zvrstilo 37 glasbenih skupin najrazličnejših zvrsti – tako so obiskovalce med drugim zabavali Gibonni, Ana Popovič, Vlado Kreslin, Jan Plestenjak, Oto Pestner z Big Bandom Laško pa skupine Gov't Mule, Tabu, MI2, Big Foot Mama ter mnogi drugi.