Zato se stanovalci že stoletja ravnajo po naukih feng šuja pri opremljanju in dekoraciji domov. Naš dom je metafora za naše življenje – s pomočjo feng šuja lahko preoblikujemo našo zavest in podzavest, rezultat pa je harmonično bivalno okolje, ki ga občutimo na vseh ravneh: duševni, čustveni, duhovni in telesni. Toda problem feng šuja je, da ga lahko hitro zafrknemo. Samo ena napačna poteza in že se odpremo negativnim vibracijam. Če želite požeti vso dobro energijo, ki vam jo ponuja dom, se za vsako ceno izognite naslednjim napakam.

Postelja ob isti steni kot vrata

Spalnica je najpomembnejši prostor v domu, saj tam preživimo tretjino svojega življenja med spanjem in regeneracijo. Če želimo v njej kolikor je le mogoče povečati dobre vibracije, je treba začeti pri postelji. Postavitev le-te na napačno mesto je najbolj običajna napaka po feng šuju. Nikakor je ne smemo postaviti ob steno z vrati, saj jih morate iz postelje videti. Izvedenci za feng šuj pravijo, da postelja ob vratih, skozi katera prehaja energija, izniči ugodne vibracije, ki jih želimo ustvariti v spalnici. Če se takšni postavitvi nikakor ne morete izogniti, lahko povečate svoj či – pozitivno energijo – tako, da na vzporedno steno obesite ogledalo, v katerem iz postelje vidite odsev vrat.

Dvignjeni pokrov straniščne školjke

No, tole je pa enostavno – pokrov vedno zaprite! Straniščna školjka je v pravem in duhovnem smislu odtok, skozi katerega lahko iz vašega doma uhaja sreča. Ne le da je z zaprtim pokrovom dobra energija v kopalnici močnejša, temveč je tudi prostor videti lepši.

Nepravilno umeščeno ogledalo v predsobi

Ogledalo v predsobi potrebujemo za tiste zadnje lepotne popravke, preden izstopimo skozi vhodna vrata. Brez skrbi, ne bomo vam naročili, da se mu odrečete. Toda tako kot z mnogimi stvarmi po feng šuju je težava pravilna postavitev. Vhodna vrata so naša povezava s svetom in če obesimo ogledalo ravno njim nasproti, tvegamo izgubo ugodnih vibracij. Namen ogledal je, da odsevajo dobro energijo, zato jo njihova umestitev na napačno mesto odbija, namesto da bi jo privabljala. Ogledalo raje obesite na stransko steno.

Zelenje v spalnici

Pravzaprav je presenetljivo, da feng šuj odsvetuje zelenje v spalnici – mar ni narava ultimativna manifestacija dobrega čija? Je, samo ne v spalnici, trdijo poznavalci. Kopica lončnic v spalnici lahko oropa ta prostor ugodnega ozračja in celo vpliva na vaše razmerje, če si ga delite s partnerjem. To pa zato, ker rastline v lončkih aktivno rastejo (v nasprotju s cvetlicami v vazi), zato ne oddajajo spokojne energije, ki jo potrebujemo v spalnici. Zvok, vonjave in svetloba so pomembni za dober feng šuj, zato lahko uporabimo glasbo, vetrne zvončke in sveče ali prižgemo kamin. Zelenje pa prihranite za kuhinjsko okensko polico, dnevno sobo in teraso.

Nered

Ali ste resnično lahko umirjeni, če je kuhinjski pult tako nametan, da ga sploh ne vidite? Pospravljanje odvečnih stvari je ključno za dobre vibracije v domu. Vaš či stagnira, pretok energije v prostorih, kjer vlada nered, pa je zaustavljen. Če zavržete vse stvari, ki jih ne potrebujete, boste dom povzdignili in napolnili z energijo, ne da bi sploh poznali pravila feng šuja.

Mešanje talnih oblog

Z vidika feng šuja vrsta talne obloge predstavlja metaforično moč doma. Izbira iste vrste tal, ki se neprekinjeno razprostirajo po vsem stanovanju ali hiši, je dobra praksa, ki podarja prostorom močan in podporen či. Če zanje izberemo različne talne obloge, je energija oslabljena. Izjemi sta le kuhinja in kopalnica, kjer morajo zaradi narave prostorov tla biti drugačna kot drugje.

Hitenje z dekoracijo

V človeški naravi je, da hočemo čim prej opraviti stvari, ki smo se jih namenili opraviti – ureditev doma je samo eden izmed mnogih projektov. Toda hitenje z urejanjem po feng šuju ni pametno. Običajno želimo čim prej popolnoma opremiti vsak prostor v domu, vendar bi bilo v energijskem in estetskem smislu bolje, da bi jim pustili, da »rastejo«. Zato ne hitite s prekrivanjem zidov in kopičenjem dekoracije na police. Pustiti prostor za nove najdbe je boljše tako za energijo vašega doma kot za vaš zdrav razum.

Vir: www.realtor.com