Ureditev takšnega območja v domu zahteva namensko oblikovanje življenjskega prostora. Svoje domove največkrat obravnavamo kot odlagališče – ne samo za svoje imetje, temveč tudi za naša preutrujena telesa. Če je naš dom, ko se vrnemo vanj po dolgem napornem dnevu, neudoben, poln nereda ali hrupen, se počutimo neprijetno. Če želimo resnično užiti vse prednosti mirnega okolja, se moramo naučiti ravnati s svojim domom s spoštovanjem in ljubeznijo ter postati bolj pozorni, kam odlagamo stvari in kako preživljamo čas v njem.

Naredite tišino

Ugasnite televizor, glasbo in telefon ter prisluhnite. Slišite brnenje hladilnika? Pihanje klimatske naprave? Tiktakanje ure? Veliko domačih aparatov oddaja odvečen zvok, ki ga med vsakdanjimi opravili ne slišimo. Če veliko in anksiozno razmišljamo, stalni prostorski zvok samo povečuje našo nevronsko zmedo. Zato v domu najdite tišje prostorčke, kjer lahko izključite vse nepotrebne aparate, kot so televizorji, predvajalniki, videokonzole in digitalne ure – vse tiste, ki prispevajo k prostorskemu hrupu. Tudi novi, tišje delujoči aparati nam pomagajo v boju proti nepotrebnemu zvočnemu »onesnaženju«. Če imate še posebno glasne sosede ali pa v stanovanje prihajajo zvoki s prometne ulice, razmislite o zvočni izolaciji z akustičnimi stenskimi in stropnimi ploščami ali vsaj zatesnite okenske okvirje ter položite po tleh preprogo, ki vsrka hrup.

Tišina in minimalizem z roko v roki

Natrpano stanovanje z razlogom imenujemo »hrupno«. V svetu notranje dekoracije gresta tišina in minimalizem pogosto z roko v roki. Čeprav je bilo napisanih že nešteto člankov o pomenu pospravljanja nereda, vam ni treba iti do skrajnosti. Za vase zaprte ljudi je lahko prenatrpan prostor kot zaporna kazen, medtem ko preveč prazni in strogo urejeni prostori v njih vzbujajo občutek izolacije in zapuščenosti. Mnogo raje imajo mehke prostore z veliko okroglimi površinami, kjer je pohištvo postavljeno na sredini in ne ob stenah. Dela, ki zahtevajo močno koncentracijo, kot so branje, pisanje in oblikovanje, raje opravljajo v enem samem prostoru, s čimer se zaprejo pred motnjami iz okolice.

Idealni prostori za introvertirane

Introvertirani ljudje se na splošno zelo dobro zavedajo, kakšni prostore si želijo. Zaradi poznavanja samih sebe v domu ustvarjajo idealne kotičke za sproščanje s pomočjo barv in dekoracije, ki jih vsaka oseba doživlja drugače. Barva je denimo tako osebna, da si še psihologi niso enotni, kako vpliva na nas. Kontroverzno je tudi doživljanje svetlobe. Nekateri se počutijo ujeti in obteženi v prostorih brez oken, drugi pa se počutijo izpostavljeni v domu s preveč odprtinami. Idealen je prostor, ki vsaj nakazuje občutek zasebnosti – to je recimo miren kotiček ob oknu ali zidni niši, ki si ga lahko prisvojite. Tja postavite majhen kavč ali udoben naslonjač, kjer lahko razmišljate, berete, pregledujete zbirko fotografij … Najdite vam ljube predmete, ki se povežejo z vašim notranjim jazom.

Instinkt namesto tradicije

Lastniki domov vse prepogosto mislimo, da moramo stanovanje urediti konvencionalno, a nam tega ni treba. Namesto da ustrežemo tradiciji, pri oblikovanju prostora raje prisluhnimo svojim instinktom. Tako bomo spoznali, da je tudi postopek opremljanja bivalnega prostora lahko potovanje h globljemu občutku samega sebe.

Vir: www.quietrev.com