Dimenzije in višino pisalne mize ter stola določajo standardi; posebno pazljivost pa velja nameniti tudi pravilom, ki veljajo za delo za računalnikom. Pisalna miza naj bo široka najmanj 120 centimetrov in globoka 80 centimetrov. Če imate računalnik z ravnim zaslonom, je lahko globina mize manjša. Razmik med očmi in zaslonom naj bo najmanj 50 centimetrov.

Sproščena drža – ključ za uspešno delo

pis3.jpg

Površina pisalne mize naj bo nesvetleče in svetle barve. Pravilno višino pisalne mize bomo določili tako, da sedemo na stol in pokrčimo roke v komolcih; te se morajo dotikati površine pisalne mize, medtem ko so ramena sproščena. Noge naj bodo med sedenjem pokrčene pod kotom 90 stopinj. Včasih je težko med seboj uskladiti vse višine, zato lahko na tla postavimo pručko za noge.

pisarniska1.jpg

Stol naj bo udoben in anatomske oblike, z naslonjalom za roke in kolesci. Naslonjalo in sedež naj bosta nastavljiva, da boste lahko nastavili pravilni kot in višino sedenja. Pred računalnikom vedno sedite vzravnano, tako da imate zaslon v višini oči.

Razbremenite delovno površino

Nad pisalno mizo lahko namestite police ali predale, ki bodo razbremenili delovno površino pisarniškega pribora. Tako bo miza ostala pregledna in bo na njej vedno dovolj prostora za nemoteno delo.

Najprej udobje,  potem estetika

pis2.jpg

Če pisalno mizo uporablja šolar, jo postavite v kotiček, ki bo otroku omogočal kar največ koncentracije in miru. Idealni položaj je pred oknom zaradi velike količine naravne svetlobe. Miza naj bo postavljena tako, da svetloba prihaja z leve strani. Če pred oknom nimate prostora, boste količino dnevne svetlobe najlažje nadomestili z namizno svetilko, ki je obvezen kos vsakega delovnega kotička.

Pisalna miza naj bo prilagojena dimenzijam otroka, njen videz pa naj bo privlačen. Tako bo otrok bolj motiviran za delo. Seveda pa je na prvem mestu udobje in šele potem estetika.