Že na startu dirke v razredu motoGP za VN Nizozemske je bilo jasno, da bo to zelo napeta in do zadnjega kroga neodločena dirka. Kar štirje motociklisti so se večino časa tesno borili in sledili drug drugemu, in vsaka najmanjša napaka je bila dovolj, da je tekmec pridobil kakšno mesto. A hitro je bilo tudi jasno, da je nov okvir Yamahinega motocikla pisan na kožo Valentinu Rossiju, drugi Yamahin dirkač Maverick Vinales pa je to pot povsem odpovedal. Napravil je napako, padel in tako ostal brez novih točk. Medtem pa je Rossi imel veliko dela z Danilom Petruccijem in njegovim hitrim ducatijem. »Assen je nekaj posebnega, idealna dirka, da prekineš enoletni zmagovalni post. Ni bilo lahko, a sem imel stvari vseeno dokaj dobro pod nadzorom. Res sem zadovoljen, ker zdaj vidim, da razvijamo motocikel v pravo smer,« je bil po 89. zmagi v karieri v najvišjem razredu (sicer pa že 115.) dokaj kratek Valentino Rossi. 38-letni Italijan je tako aktiven že več kot 20 let (med njegovo prvo in zadnjo zmago je minilo 20 let in 313 dni) in nič ne kaže, da bi bil zaradi tega kaj počasnejši.

Drugouvrščeni Danilo Petrucci je bil malo manj vesel, čeravno ni pogost gost zmagovalnih stopničk. »Na koncu sem bil v nekaterih sektorjih hitrejši jaz, na drugih Valentino. Mogoče bi ga lahko celo prehitel, vsekakor pa bi ga vsaj resneje ogrozil, a žal dva počasnejša tekmeca nista dobila pokazanih modrih zastav in sta me precej ovirala v najbolj kritičnem trenutku dirke,« je pristavil Danilo Petrucci. Kriminalka za tretje mesto ni bila nič manj napeta, celo še bolj, saj so se tam za zadnjo stopničko borili kar trije dirkači. Marquez in Dovizioso sta bila bitko večino časa, potem pa se jima je pridružil še Cal Crutchlow, ki je nekaj časa celo vozil na tretjem mestu. A Marc Marquez se s tem seveda ni strinjal: »To je bila ena mojih najtežjih dirk, saj je bilo zelo nepredvidljivo, del steze je bil moker, del suh. In med dirko mi je motocikel nekajkrat skoraj ušel, bilo je nekaj resnih opozoril in po zadnjem sem si rekel, zberi se in poskusi izvleči največ, zmaga to pot očitno ne bo dosegljiva. Zato sem s tretjim mestom zelo zadovoljen, če bi mi to ponudili pred dirko, bi takoj sprejel.« Na koncu je Španec pred Crutchlowim v cilj zapeljal s prednostjo vsega 42 tisočink sekunde.

V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta slavila Italijan Franco Morbidelli in Španec Aron Canet. Naslednja dirka bo na sporedu 2. julija na Sachsenringu v Nemčiji.