Po koncu sezone v košarkarski ligi NBA in hokejski ligi NHL so prvaki tako enega kot drugega tekmovanja še nekaj časa deležni velike pozornosti športnih medijev onkraj Atlantika. A kaj kmalu se to spremeni, saj na vrsto pridejo največji košarkarski in hokejski talenti na svetu. V ligi NBA in NHL se namreč bliža nabor, na katerem imajo moštva priložnost, da si zagotovijo posameznike, s katerimi se želijo v prihodnosti zavihteti na vrh. Slovenija bo imela v vsakem od naborov po enega posameznika – v ligi NBA Vlatka Čančarja in ligi NHL Jana Drozga.

Koprčan bolj pri dnu

Za slovenske ljubitelje košarke bo nabor lige NBA kajpada veliko bolj zanimiv prihodnje leto, ko se bo nanj lahko podal 18-letni Luka Dončić, ki mu nekateri napovedujejo celo, da bo izbran kot prvi. A tudi letošnji, ki bo v noči na petek v New Yorku, ne bo minil brez slovenskega košarkarja. 20-letni Vlatko Čančar je lansko sezono prebil pri srbskem moštvu Mega Leks, kjer je povprečno na tekmo v ligi prvakov, ligi ABA in srbskem prvenstvu dosegel po 6,9 točke in 2,6 skoka v slabih 20 minutah. Košarkarski analitiki čez lužo pri Koprčanu poudarjajo, da lahko igra na različnih pozicijah ter je soliden pri obrambnih nalogah, hkrati pa dodajajo, da ni preveč hiter in fizično razvit. Če bo Čančar slišal svoje ime, to gotovo ne bo na začetku nabora, temveč pri koncu drugega kroga. Zadnje napovedi kažejo, da bi ga lahko kot 57. izbral New Jersey Nets.

Nizko mesto na naboru seveda še ne pomeni, da igralcu v prihodnosti ne more uspeti. Dokazov za to je ogromno, morda še največji Isiah Thomas, ki ga je Sacramento Kings na naboru leta 2011 izbral kot zadnjega, v lanski sezoni pa je povprečno na tekmo v dresu Boston Celtics dosegel po 28,9 točke in bil tako tretji najboljši strelec lige. Od slovenskih košarkarjev je bil najvišje v izboru Boštjan Nachbar, ki so ga leta 2002 kot 15. izbrali Houston Rockets, trenutno najboljšega slovenskega posameznika Gorana Dragića pa je leta 2008 San Antonio Spurs (pravice so nato v menjavi nemudoma poslali Phoenixu) izbral šele kot 45.

Pravica prvega izbora je sicer na žrebu pripadla Boston Celtics, a so ga ti v menjavi pred dnevi prepustili Philadelphii 76'ers in prevzeli njen tretji izbor. Philadelphia bo kot prvega skoraj gotovo izbrala Markella Fultza z univerze Washington. Kot drugi bodo izbirali LA Lakers, ki se nagibajo k Lonzu Ballu iz UCLA, Boston pa se je ogrel za Jaysona Tatuma iz Duka. Od evropskih igralcev so na nabor poleg Čančarja prijavljeni še Luka Božić (Hrvaška), Simon Birgander (Švedska), Isaiah Hartenstein (Nemčija), Jonathan Jeanne, Alpha Kaba, Tidjane Keita in Frank Ntilikina (vsi Francija).

Doslej izbrana peterica Slovencev

V noči na soboto in nedeljo pa bo nabor potekal tudi v ligi NHL. Prvi dan bo v Chicagu na vrsti prvi krog, v katerem bo izbranih 31 hokejistov, drugi dan pa bodo moštva izbirala še v drugem do sedmem krogu. Pravico prvega izbora ima New Jersey Devils, drugega Philadelphia Flyers in tretjega Dallas Stars. Delnice najvišje kotirajo Kanadčanu Nolanu Patricku in Švicarju Nicu Hischierju. Ta pri 18 letih velja za igralca, ki naj bi hokej v svoji državi dvignil na višjo raven. V lanski sezoni je nastopal v Quebec Major Junior Hockey League v Kanadi, kjer je bil izbran za najboljšega novinca, skupno pa je na 57 tekmah rednega dela v dresu Halifax Mooseheads dosegel 38 zadetkov ter zbral 48 podaj. Od Evropejcev naj bi bili visoko v izboru še Rus Klim Kostin ter Šveda Elias Pettersson in Lias Andersson.

V beležkah skavtov lige NHL se je znašel tudi 18-letni slovenski hokejist Jan Drozg, ki pa nikakor ni tako visoko kot recimo Nico Hischier. Drozg se zadnji dve leti kali na Švedskem pri Leksandsi, v minuli sezoni pa je opozoril nase tudi z odličnimi predstavami v slovenskem dresu, ko je na Bledu z reprezentanco do 18 let osvojil prvo mesto na svetovnem prvenstvu divizije I, skupine B. Po Janu Muršaku velja za najbolj nadarjenega štajerskega hokejista. Če ga bo katero od moštev izbralo na naboru, bo postal šesti slovenski hokejist, ki mu je to uspelo. V ligi NHL sta nato zaigrala le Anže Kopitar (LA Kings so ga leta 2005 izbrali kot 11.) in Muršak (Detroit ga je leta 2006 izbral kot 182.), Edu Terglavu (Buffalo ga je leta 1998 izbral kot 249.), Juretu Penku (Nashville ga je leta 2000 izbral kot 203.) in Marcelu Rodmanu (Boston ga je leta 2001 izbral kot 282.) pa to ni uspelo.