Skoraj takšna delikatesa, kot so bili maja in v prvi polovici junija vrtni šparglji, je v poletnem času mlad stročji fižol. Seveda pa mora biti dovolj mlad, da se v njem še ne okrepijo nitke, ki nam lahko pokvarijo imenitne užitke. Srečnežem takšen fižol raste na vrtu in ga lahko sproti pobirajo in uživajo povsem svežega, če pa nimamo tolikšne sreče in ga moramo kupiti, pazimo, da izbiramo čim bolj sveže nabrane in čvrste stroke brez pretiranih madežev in mehkih delov. Sveže stroke sicer najlaže prepoznamo po tem, da so napeti in precej glasno počijo, ko jih prelomimo. Strok, ki se zgolj upogne, ne pa tudi prelomi, zagotovo ni povsem sveže nabran in so njegovi najboljši trenutki že mimo. Pri fižolu sicer obstaja ključno vprašanje. Ga pojesti mladega, v stroku, ali ga pustiti, da zrnje dozori, ampak v tem primeru okusno stročje zavržemo. Stvar odločitve in okusa, pri čemer moramo upoštevati, da iz stročjega fižola denimo ne moremo skuhati pasulja… Lahko pa marsikaj drugega prav imenitnega! In če imate strokov trenutno preveč, lahko očiščene brez škode zamrznete za zimo.
Stročji fižol je dobrota in pol
Ljubitelji stročjega fižola te delikatese ne smejo zamuditi v času, ko stroki še niso nitasti. Najboljši so naravnost z vrta v kuhinjo.
![Zanimivo prilogo lahko pripravimo tako, da kuhan stročji fižol vmešamo v krompirjev pire, vse skupaj nadevamo v namaslen...](/i/as/2017/06/20/1022691.jpg)
Zanimivo prilogo lahko pripravimo tako, da kuhan stročji fižol vmešamo v krompirjev pire, vse skupaj nadevamo v namaslen pekač in do zlate skorje spečemo v pečici. (Foto: Kuvona)