Marelična pita s pistacijami
Za testo potrebujemo 190 g moke, 70 g svežega masla, 3 rumenjake, ščepec morske soli. Za kremo še 115 g masla, 0,6 dl smetane za stepanje, 95 g rjavega sladkorja, 100 g oluščenih neosoljenih pistacij ali mandljev ali jedrc iz marelične koščice, 2 jajci. Za oblogo še 8 marelic, nekaj svežih lističev poprove mete.
Maslo pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se zmehča. Nato ga pri srednji hitrosti stepamo toliko časa, da postane penasto. Drugega za drugim temeljito vmešamo rumenjake. ■ Dodamo moko in ščepec soli ter na hitro premešamo, da nastane gladko testo. Če se zdi presuho, lahko po žlicah dodamo vodo, vendar največ 4 žlice. Testo stresemo na pomokano delovno površino, ga oblikujemo v kroglo, položimo v skledo in pokrijemo s prozorno folijo ter vsaj za dobre pol ure položimo v hladilnik. Medtem zmeljemo pistacije. Model za pite ali večji pekač (v tem primeru vse količine sestavin prilagodimo, denimo podvojimo) dobro namažemo z maslom, pečico pa ogrejemo na 180 °C. Ohlajeno testo na blago pomokani delovni površini razvaljamo v obliki modla oziroma pekača. Položimo ga v model oziroma na pekač in ga za 10–15 minut porinemo v ogreto pečico. Medtem pripravimo kremo. Zmehčano maslo gladko zmešamo s sladkorjem, mletimi pistacijami in jajcema. Masi s kuhalnico nežno primešamo smetano, potem pa jo za pol ure postavimo v hladilnik. Marelice očistimo, razpolovimo in narežemo na rezine. Testo vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladi, pečico pa pustimo vključeno. Ohlajeno testo enakomerno obložimo z narezanimi marelicami in premažemo s kremo ter za približno pol ure porinemo v segreto pečico. Pečeno pito ohladimo, jo posujemo z lističi mete, narežemo in ponudimo. Zraven se izvrstno poda vaniljev sladoled ali stepena smetana, začinjena s postrgano vsebino stroka burbonske vanilje.
Sladokuscev ne bo razočaral marelični liker, ki ga naredimo tako, da dva kilograma izkoščičenih marelic po plasteh, med katere enakomerno porazdelimo 200 gramov sladkorja in dvajset jedrc iz mareličnih koščic, zložimo v velik steklen kozarec. Nekoliko ga pretresemo, da se vsebina lepše usede, in vsaj za pol ure postavimo v hladilnik. Nato vsebino zalijemo z litrom dobrega žganja čim bolj nevtralnega okusa. Kozarec dobro zapremo in vsaj za osem tednov postavimo v klet, na temno in hladno. Nato liker skozi gazo precedimo v čiste stekleničke in jih dobro zapremo, ostanke pijanih marelic pa porabimo v skladu s svojo domišljijo… Zanimiva sladica je tudi pečen marelični kompot, ki ga izredno preprosto pripravimo tako, da v pekač razporedimo razkoščičene marelice in jih posujemo s sladkorjem (največ 400 g sladkorja na kilogram marelic), po želji še z vaniljo ali cimetom in vse skupaj za 20 minut porinemo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija. Nato pustimo, da se ohladi, pokapamo z limonovim sokom in po želji z mareličnim žganjem ali likerjem, nemara bi se obneslo tudi z rumom, in postrežemo.