Ena največjih sladkosti, ki jih lahko v tem času sveže kupimo na tržnici, so stroki mladega graha. Tudi to je namreč delikatesa z ne prav zelo dolgo sezono, in čeravno je zamrznjen ali vložen grah mogoče dobiti vse leto, se splača jesti svežega prav zdaj, tako rekoč naravnost z vrta. Že res, da je zamrznjen grah prav tako uporaben za različne jedi, ampak ko ga odmrznemo, nikoli in nikdar ne bo tako prijetno hrustljav in tako mile sladkobne arome kot le povsem svež. Grah je vrtnina z zelo visokim deležem beljakovin, zato je še zlasti priporočljiv za vegetarijance, poleg tega pa vsebuje veliko vlaknin, kar ugodno vpliva na presnovo. Grah je slasten tudi surov, zato zrn, ki jih izluščimo iz strokov, nikoli ne kuhamo predolgo, ampak le nekaj minut v dobro zaprtem loncu v majhni količini vode, sicer večina vitaminov propade… Strokov načeloma ne uživamo, saj so izredno nitasti, lahko pa iz praznih skuhamo imenitno zelenjavno osnovo. Prav tako vodo od kuhanja grahovih zrn, če je ne potrebujemo takoj, prihranimo. Oboje je krasno za zalivanje rižote in podobnih jedi.