Grahova rižota z nadevanimi cvetovi bučk
Potrebujemo 250 g okroglozrnatega riža, 300 g sveže izluščenega graha, 2 večji mladi čebuli z zelenjem vred, 100 g masla, 2 žlici oljčnega olja, dober liter vode ali zelenjavne jušne osnove (ki jo lahko imenitno skuhamo iz praznih strokov, iz katerih smo pravkar izluščili grah), 1,5 dl belega vina, morsko sol, sveže zmlet beli poper. Za nadevane cvetove še 8 cvetov bučk, 1 žličko drobno sesekljane lupine biolimone, 200 g kozje (ali običajne) skute, sveže zmlet beli poper.
V loncu pristavimo osoljeno vodo za kuhanje graha. Riž oprhamo pod tekočo hladno vodo in ga dobro odcedimo. V skledi gladko razmešamo skuto, sesekljano limonovo lupino in poper. Grah stresemo v soljen krop, v katerem ga kuhamo pet minut, da se zmehča, a še ostane nekoliko hrustljav. Kuhanega odcedimo, vodo od kuhanja pa prihranimo, saj bomo z njo zalili riž.
Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Zelenje sesekljamo ločeno. V električnem mešalniku gladko razmešamo polovico ohlajenega graha, čebulno zelenje in zmehčano maslo. Bučnim cvetovom porežemo peclje. V širši posodi segrejemo oljčno olje, na katerem beli del sesekljane čebule med občasnim mešanjem počasi pražimo pet minut, ravno toliko, da postekleni, obarvati pa se ne sme. Popraženi čebuli dodamo odcejen riž, ki ga med mešanjem pražimo približno tri minute, da postekleni. Popražen riž zalijemo z belim vinom, ki ga med mešanjem povsem ukuhamo. Riž zalijemo z vodo od kuhanja graha. Ko se tekočina povsem ukuha, prilijemo zajemalko vroče vode ali jušne osnove, skuhane iz praznih grahovih strokov. Postopek ponavljamo toliko časa, da riž skuhamo na zob. Bučne cvetove nadevamo z začinjeno skuto in jih, če je to mogoče, zavijemo kot bombone. Rižu nazadnje dodamo grahovo maslo, preostali grah, sol in beli poper ter po potrebi prilijemo še malo vroče tekočine. Premešamo in na hitro segrejemo. Nadevamo na krožnike in na vrh položimo nadevane cvetove ter ponudimo kot predjed ali lažjo samostojno jed.
Takšni jedi in njenim številnim različicam, pri katerih riž in grah igrata glavno vlogo, pravimo tudi rizi-bizi in je izvorno beneška jed. Tam ji pravijo risi e bisi in je vselej sestavljena iz na praženi čebuli in česnu dušenega graha in riža ter parmezana, včasih pa dodajo še rezino popečene pancete ali pršuta. Grah pa se imenitno obnese tudi s testeninami, denimo tako, da ga podušimo na praženi čebuli, iz njega skuhamo krasne juhe, iz njega lahko samostojno ali v spregi s krompirjem pripravimo okusen pire, odlično se odreže v solatah in vseh vrstah prikuh ter še v nedogled bi lahko naštevali.