Nov parkirni režim v občini Bohinj je pred poletno turistično sezono opazen že na prvi pogled. Bohinjska parkirišča bodo dobila nove parkirne avtomate, nekatera so opremljena z zapornicami in na svoj prostor spustijo le toliko vozil, kolikor jih na označenih mestih lahko parkira. Vsa parkirišča v Bohinju pa so označena s tablami, opremljenimi z barvnimi simboli. Zelena gori takrat, kadar so na parkirišču še prosti parkirni prostori, rdeča pa, ko so vsi zasedeni.

S spletnim zemljevidom do popotniških odločitev

»Vse to je posledica projekta Parkiraj in doživi naravo,« pojasnjuje direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Projekt so zasnovali v Triglavskem narodnem parku in ga izvedli skupaj s partnerji, kamor sodijo občine, lokalne turistične organizacije in podobno. Njegov pomemben in uporaben produkt je tudi interaktivni zemljevid za območje Julijskih Alp. Ta obiskovalcem že med načrtovanjem pomaga s koristnimi informacijami. Tako se po novem na primer ne bo več treba z avtom voziti od parkirišča do parkirišča v bližini Bohinjskega jezera in preverjati, ali je kje še kakšen prost prostor, pač pa bo zadostoval že obisk spletne strani http://www.tnp.si/sl/zemljevid/.

Zavihek parkirišča ob spletnem zemljevidu in klik na izbrano parkirišče razkriva, koliko je na njem še prostih prostorov. Med nastajanjem članka pogled na zeleno oznako ob parkirišču ob pošti v Ribčevem Lazu naznanja, da so na njem še prosti prostori. Klik na izbrano parkirišče pa razkriva še več podrobnosti: včeraj dopoldne je bilo prostih 33 od 57 parkirnih prostorov, ki pa so vsa v modri coni, zato smejo vozniki vozilo tam pustiti največ uro in pol. Po pol ure brezplačnega parkiranja, za katero je nujno označiti čas prihoda, bo voznike ura parkiranja, kot piše na spletni strani, stala 1,5 evra, vendar le od 6. do 20. ure, po tem pa je parkiranje brezplačno. Podobne informacije so na voljo tudi za vsa druga parkirišča v Bohinju, na zemljevidu pa so označena tudi parkirišča denimo v Bovcu, Kobaridu, Tolminu, Mostu na Soči…

Ko so bližnja parkirišča zasedena

Spletna stran, ki je nastala v projektu Parkiraj in doživi naravo, pomaga tudi v primerih, ko s seznama parkirišč v želenem kraju sijejo rdeče luči, ki sporočajo njihovo zasedenost. Spletna stran namreč predlaga najprimernejše načine za obisk. »Sporoča nam, kje so najbližje avtobusne in železniške postaje, kolesarske in pohodniške poti, pa tudi, kje si na primer lahko izposodimo kolo,« opisuje Langus. Za primer: če so vsa parkirišča ob Bohinjskem jezeru, vključno z začasnimi oziroma pomožnimi, že zasedena, nam bo spletna stran priporočila, naj osebni avtomobil raje pustimo v Bohinjski Bistrici (na primer na parkirišču pri železniški postaji) in se do jezera odpravimo peš ali s kolesom po kolesarski stezi oziroma z avtobusom z bližnje avtobusne postaje.

»S tem želimo umiriti promet in omogočiti trajnostno mobilnost v našem okolju. Vsem ljudem, ki prihajajo v Bohinj, namreč želimo zagotoviti kakovostno doživetje ne glede na to, ali pridejo le za en dan ali dlje. Obenem želimo domačinom z umirjanjem prometa zagotoviti kar se da običajno življenje.«

Ker ljudje svojih navad ne spreminjajo čez noč, občutnejše razlike pričakujejo na daljši rok. K temu jih v Turizmu Bohinj spodbujajo tudi s kartico mobilnosti Gost Bohinja, ki jo lahko kupijo večdnevni obiskovalci in si s tem zagotovijo brezplačen javni prevoz, v katerega sodi tudi vožnja z ladjico po jezeru, in brezplačen obisk nekaterih naravnih znamenitosti, kot so korita Mostnice in slap Savica. V Turizmu Bohinj načrtujejo, da bodo podobno ponudbo pripravili tudi za enodnevne obiskovalce.