Usoda direktorice RTV Slovenija Ljerke Bizilj je po današnji seji programskega sveta RTV Slovenija v rokah generalnega direktorja Igorja Kadunca. Programski svetniki danes konkretnih odločitev niso sprejemali, Kadunc pa naj bi jim do prihodnje seje, ki bo 10. julija, sporočil, ali jim bo predlagal razrešitev Biziljeve. Za to potrebuje njihovo soglasje.

Nima »ekipe, ki bi ji zaupal«

Povod za razmišljanje o razrešitvi Biziljeve je televizijski prispevek o hrvaškem nacionalističnem pevcu Marku Perkoviću - Thompsonu, častilcu ustaštva, ki ga je pripravil novinar in nekdanji urednik Tednika Igor Pirković. Ker je bil Pirković do Thompsonovega sovražnega govora prizanesljiv oziroma ga je relativiziral, češ da gre za domoljubna čustva, sta tako varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski kot Biziljeva ugotovili, da prispevek ni spoštoval programskih oziroma etičnih standardov javnega medijskega zavoda. Pirkovič je odstopil, a je sporočil, da prispevka ne obžaluje. Kadunc pa je odgovornost za objavo prispevka iskal tudi med Pirkoviču nadrejenimi, tudi pri Biziljevi.

Ta je programskim svetnikom povedala, da je odstop Pirkoviča po njenem mnenju – sklicala pa se je tudi na svoje sodelavce – že bil »dovolj oster ukrep«. Hkrati pa je napovedala, da bo na podlagi učenja iz te »napake« televizija delovala bolje.

Tega argumenta Kadunc ni sprejel. »Problem je sistemski,« je dejal na seji. Vprašal se je, ali bo RTV Slovenija spoštovala svoje notranje akte. Ti ob tovrstni kršitvi generalnemu direktorju nalagajo ukrepanje; a pristojen je »zgolj« za razrešitev direktorice televizije, na pa za poseganje v uredništvo, denimo za razrešitev odgovorne urednice Jadranke Rebernik. Biziljeva se je sicer odločila, da Rebernikove (za katero je pristojna) ne bo razrešila, in v pogovoru za Dnevnik je že povedala, da se je s tem izpostavila pred Kaduncem.

Kadunc je dejal, da primer Pirkovič-Thompson »izpelje lok odgovornosti, ki pripelje do tistega, ki je za nespoštovanje (pravil, op. p.) odgovoren«. Iz razprave, v kateri je ostalo veliko neizrečenega, je bilo mogoče razumeti, da Kadunc želi zamenjati direktorico. »Rad bi imel ekipo, ki ji lahko zaupam,« je dejal.

»Problem ni le Thompson«

Svetniki so v razpravah večinoma poudarjali, da le en televizijski prispevek, čeprav sporen, ne more biti razlog za razrešitev direktorice. A so se pri tem razdelili na tiste, ki bi najraje videli, da se »spor« zgladi, in tiste, ki si sicer želijo razrešitve Biziljeve, vendar pričakujejo, da bo Kadunc za to navedel več razlogov. Svetnica Brankica Petković je denimo spomnila, da se podobne »razdiralne vsebine« v programih televizije pojavljajo večkrat. Svetnik Božidar Zorko pa je dejal, da se je v preteklosti direktorica televizije večkrat izognila odgovorom na pereča vprašanja o delovanju televizije in vsebinah, ki so ji jih zastavljali svetniki. V primeru Pirkovič-Thompson, je poudaril Zorko, se je Biziljeva celo opredelila in ga obsodila, razočaran pa je nad tem, da se v preteklih primerih ni.

Predsednik programskega sveta Miran Zupanič je razpravo sklenil s ponovno ugotovitvijo, da pravila delovanja RTV Slovenija v tem primeru Kaduncu res nalagajo, da mora ukrepati. Tudi sam je nakazal, da Pirkovičevega odstopa ne vidi ne kot iskrenega in ne kot zadostnega. »Upam, da bomo prihodnjič (na prihodnji seji, op. p.) soočeni s konkretno odločitvijo,« je dejal. Kakšna bo Kadunčeva odločitev pa je prepustil direktorju. »Hvala za vašo razpravo. Mislim, da moram še naprej razmišljati,« je zaključil Kadunc.