Čeprav se vam barantanje za ceno morda zdi pod častjo in se s to veščino ne strinjate, vam jo v primeru nakupa nepremičnine strokovnjaki toplo priporočajo. Govorimo namreč o velikih vrednostih, ki lahko presežejo sto, dvesto ali tristo tisoč evrov, zato se vam pri teh cenah razlika med 302.000 ali 307.000 evrov morda niti ne zdi posebej velika. Pa vendar - to je pet tisoč evrov! Pet tisočakov je ogromno denarja, zato se vam splača prodajalca najprej malo potipati okoli cene, pri tem pa je dobro poznati tudi nekaj taktik in trikov, s katerimi boste dosegli nižjo ceno.

Poiščite čim več informacij

Informacije o nepremičnini in prodajalcu boste našli na spletu, družabnih omrežjih in v mnogih javno dostopnih bazah, včasih tudi na forumih. Če je prodajalec podjetje, preglejte njegove poslovne rezultate, v primeru novogradenj se lahko pozanimate tudi pri podizvajalcih, kako finančno stabilni so. Če se jim s prodajo mudi, je to odličen vzvod za zbijanje cene. Poiščite tudi čim več informacij o nepremičnini. Oglejte si okolico, ceste, ulice, igrišča, industrijo, javno infrastrukturo in vse drugo, kar bi utegnilo vplivati na ceno. Morda poznate koga, ki je živel ali še vedno živi v bližnji okolici?

Na spletu poiščite cene podobnih nepremičnin in nepremičnin v okolici te, ki jo želite kupiti. Če je stanovanje v bloku, si oglejte blok in njegovo okolico: koliko je parkirnih mest, kje je avtobusna postaja, ima blok svoje garaže in podobno. Pomembno je tudi, kakšno je dogajanje v okolici nepremičnine v različnih delih dneva, zato se večkrat zapeljite mimo ob različnih urah in dnevih. Morda poznate kakega nepremičninskega agenta ali pa ga pozna kdo od vaših prijateljev? Slovenija je majhna in z nekaj objavami na družabnih omrežjih lahko hitro pridete do koristnih informacij.

Prvi ogled naj bo zgolj in samo ogled

Pri prvem ogledu nikar ne razkrijte svojih čustev in vseh pogajalskih kart. Dajajte vtis, da si resno ogledujete nepremičnino, a tudi če vas stanovanje ali hiša nadvse navdušita, tega nikar ne pokažite. Vsa vprašanja naj bodo »bolj na široko« in splošna. Tudi če najdete napake ali pomanjkljivosti, jih ne izpostavljajte ali kritizirajte, le zapomnite si jih. Pri pogovoru z lastnikom mu pustite govoriti, sami pa bodite čim bolj tiho. Če bo govoril kot navit, je to dober znak, da si želi stanovanje čim prej prodati. Lahko ga povprašate o splošnih rečeh, ampak pri tem jih zavijte v pogovor, da jih prodajalec ne bo občutil kot napad ali poskus zbijanja cene. Zakaj prodaja, koliko časa je stanovanje že na prodaj, kakšni so sosedi, kje najpogosteje parkira avto in podobno.

Pri ogledu bodite pozorni na nekaj ključnih elementov: razpored prostorov, količina dnevne svetlobe, orientiranost/lega nepremičnine oziroma stanovanja, v kakšnem stanju so okna in vrata, morebitne sledi zamakanja na stropu in na tleh v kuhinji, kopalnici in na balkonu, obrabljenost talnih oblog, stanje pohištva in njegova usklajenost/ujemanje s prostori, urejenost skupnih hodnikov, stopnišč, kleti, kolesarnice, koliko nadstropij ima blok, v katerem je stanovanje, in koliko je dvigal. Vaše vedenje in igra čustev pri kupovanju nepremičnine sta ključna. Če boste delovali preveč brezbrižno in nezainteresirano, lahko užalite prodajalca, saj dobi vtis, da zapravljate njegov čas. Če ste preveč navdušeni, ne bo hotel spustiti cene. Najbolje je torej, da se vedete spoštljivo, pokažete prodajalcu, da cenite njegov čas, in izkažete resnost pri ogledu, ampak brez pretiranih čustev.

Agencija naj vam odgovore posreduje pisno

Po prvem ogledu nepremičnine doma sestavite seznam vprašanj in jih pošljite posredniku. Odgovori naj vam pisno, saj boste lahko kasneje te informacije preverili v zemljiški knjigi, pri lastniku in podobno. Med najpomembnejšimi informacijami, ki vplivajo na ceno, so: starost nepremičnine, vrsta gradnje, izolacija fasade, protipotresna gradnja, urejenost v zemljiški knjigi, plombe in druga bremena, vzdrževalna dela, adaptacije in obnove bloka/stanovanja oziroma hiše – pretekle in predvidene (fasada, streha), kdo je upravnik, stanje rezervnega sklada, urejenost pogodb o medsebojnih razmerjih, mesečni stroški, način delitve skupnih stroškov (ogrevanje, plin, elektrika, čiščenje, rezervni sklad, poračuni), lokacija in okoliška infrastruktura (šole in vrtci, javni promet, zdravstvene ustanove, pošte, banke, trgovine …), kako je urejeno parkiranje, je v bloku kolesarnica, urejenost bližnje okolice (zelenice in druge površine, otroška igrišča …).

Oboroženi z vtisi z ogleda ter informacijami, ki vam jih je poslal posrednik, lahko izbrano nepremičnino postavite na zemljevid nepremičnin v širši okolici in izdelate oceno vrednosti. Če je nepremičnina še na voljo, se najavite za drugi, resnejši ogled. Lastnik bo vedel, da ste resni, vi pa lahko najdete še kako pomanjkljivost, napako in druge zmanjševalce vrednosti.

Vir: www.azimut360.si