Festival Lent tudi letos ponuja veliko razlogov za to, da ga obiščete, zagotovo pa jih je več kot 25, kolikor let praznuje največji štajerski festival. A pravzaprav je tokrat za obisk Maribora dovolj že en sam razlog. V mesto ob Dravi namreč prihaja Bob Geldof, irski glasbenik, ki se ni umiril vse od konca 70. let, ko je začel peti v rockovskem bandu The Boomtown Rats, in aktivist, ki mu je kraljica Elizabeta II. podelila viteški naziv, bil pa je tudi resen kandidat za Nobelovo nagrado za mir.

Starejše generacije Geldofa, ki je verjetno največkrat v življenju moral zapeti pesem I Don’t Like Mondays, kot soavtor pa je podpisan tudi pod enega od najbolj prodajanih singlov vseh časov Do They Know it’s Christmas, dobro poznajo tako po glasbi kot po aktivizmu, sploh pa po njegovem boju proti revščini in lakoti v Afriki. Leta 1984 je tako med drugim sestavil zvezdniško zasedbo Band Aid, s katero je zbiral sredstva za premagovanje lakote v Etiopiji, to poslanstvo pa je nadaljeval tudi v tem tisočletju.

Dober primer za to, kako je roker za vedno ostal roker, je incident, ki ga je izzval letos marca. Geldof je med nastopom na konferenci finančnikov iz finančne družbe Intristic, ki ga je najela poleg nekaterih drugih zvezdnikov, začel bentiti čez finančnike in brexit ter tako žalil udeležence konference, da so ga organizatorji spodili z odra, obiskovalci, ki so zaradi njega začeli zapuščati prizorišče, pa so se pozneje pritoževali, da je govoril, da nihče ne zaupa finančnim svetovalcem.

Kolikor odrov, toliko žanrov

Kakšne govore in nagovore bo imel Geldof v Mariboru (ali pa ne) in s kakšnim glasbenim repertoarjem bo nastopil, bo mogoče videti in slišati 28. junija na glavnem odru Lenta na Trgu Leona Štuklja. Geldof pa ne bo edini zanimiv gost Lenta, tako kot oder na Trgu Leona Štuklja ne bo edini oder. Tam bo SNG Maribor med drugim premierno izvedlo Verdijevo opero La traviata, plesalec in koreograf Edward Clug bo z Valentino Turcu in Johanom Ingerjem zaplesal v predstavi Favn – Carmen – Bolero, prvič pa bo na Lentu na ogled tudi tuji muzikal, in sicer Jesus Christ Superstar, ki ga bo uprizorilo mestno gledališče iz Brna, specializirano prav za muzikale.

Minoritski oder bo poleg jazza, ki ga bodo preigravali Robert Jukič, trio GoGo Penguin!, Hot 8 Brass band, Omar Sosa, Pat Thomas in Pharoah Sanders, prostor za komedijo, od zasedbe Reporterja Milana s predstavo Silveri grejo na jug do komedije Tak si Gorana Vojnovića s Klemnom Slakonjo in Tadejem Tošem, Vetrinjski dvor pa za stand up komedijo in improligo. Mladinin in Večerov oder bosta srbela za predstavitev aktualnih in nadobudnih glasbenikov. Prvi bo v jazz klubu Satchmo, kjer bo ob nastopih glasbenikov iz Slovenije, Francije, Srbije, Madžarske in Hrvaške živahno vse dni festivala od 23. junija do 1. julija, drugi, torej Večerov, pa bo začel s srbskimi S.A.R.S., škotskimi punkerji The Real McKenzies in slovenskimi Trash Candy, nato v soboto nadaljeval z Zabranjenim pušenjem in The Sticky Licks, konec tedna pa v nedeljo sklenil s Stereo MCs. Festival bodo končali Psihomodo Pop, živahno pa bo tudi druge dni, v katerih bodo nastopili Noctiferia, Ali En, Nipke, Vasko Atanasovski in mnogi drugi. Razlogov za festivalsko vstopnico lento, ki omogoča vstop na več kot 90 dogodkov, je skratka več kot dovolj.