Ena najbolj znanih, prometnih in turistično privlačnih ulic glavnega mesta je bila danes dopoldne prizorišče okrutnega zločina. Okoli devete ure so Trubarjevo ulico na odseku med dvema znanima lokaloma, Reformator in Centralna postaja, policisti zaprli s trakom. Kmalu so kraj preplavili kriminalisti in forenziki. Že takoj po prihodu mož v modrem so iz stanovanja na Trubarjevi 24 vklenjenega privedli mlajšega moškega. Bojda je prav on poklical policijo. Šele popoldne ob treh je mrtvaški avtomobil odpeljal truplo. Vse to so nam danes popoldne pripovedovali očividci.

A prav nihče ni vedel nobenih podrobnosti o jutranjem dogajanju za štirimi stenami. Prva policijska poročila so bila skopa. Da so bili policisti okoli devete ure obveščeni o dogodku na Trubarjevi, da so po posredovanju v stanovanju našli moško truplo in da so eni osebi odvzeli prostost. Prve informacije so kazale na nasilno smrt. Kmalu pa smo izbrskali neuradno, a preverjeno informacijo, ki bo pretresla slovensko kulturno javnost. Moški, ki je umrl nasilne smrti, je bil namreč eden najbolj znanih slovenskih igralcev tako na gledaliških odrih kot na televiziji in filmu Gašper Tič.

Prepir z 20-letnim Štefanom

Na Trubarjevo v stanovanje v prvem nadstropju, nasproti pisarn treh ljubljanskih odvetnikov, naj bi se Tič preselil pred komaj dvema tednoma. Sosedom se je predstavil in drug drugemu so zaželeli dobre sosedske odnose. Kaj sta imela z mlajšim fantom, po naših informacijah gre za 20-letnega Štefana C., ni jasno nikomur v okolici in bo pokazala preiskava. Da sta se družila že zvečer, smo izvedeli neuradno. In še, da naj bi prišlo zjutraj med njima do hudega prepira, tepla naj bi se in mlajši je potegnil oster predmet… Popoldne so prišle dodatne informacije s Policijske uprave Ljubljana. »Po do zdaj zbranih obvestilih je znano, da je v stanovanju prišlo do prepira med 44-letnim in 20- letnim moškim. Pri tem je 20- letnik z ostrim predmetom poškodoval 44-letnika. Slednji je zaradi poškodb na kraju umrl. 20-letniku so policisti kmalu po dogodku odvzeli prostost. Truplo 44-letnika so s kraja odpeljali na Inštitut za sodno medicino Ljubljana, kjer bodo v naslednjih dneh opravili obdukcijo. Policisti in kriminalisti so za danes končali ogled kraja, čez noč bo kraj zločina zavarovan, ogled pa se bo nadaljeval jutri. Zbiranje obvestil o okoliščinah dogodka pa se nadaljuje,« je sporočila tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Maja Ciperle Adlešič.

Prejemnik številnih nagrad

Gašper Tič je kot igralec nazadnje nase opozoril februarja letos kot avtor muzikala Trač ali Mnogo hrupa za nič. Bil je dolgoletni član igralskega ansambla Mestnega gledališča Ljubljanskega (MGL), ki s predstavo Iliada te dni gostuje v Romuniji. Obrnili smo se na njihovo tiskovno predstavnico Simono Belle, ki pa nam je pozno popoldne sporočila le, da so tako globoko pretreseni, da v imenu gledališča ne more posredovati nobenih izjav. »Imeli smo ga neskončno radi kot igralca, sodelavca in prijatelja. Za naše gledališče je naredil ogromno,« je vse, kar je lahko danes močno pretresena povedala Belletova.

Gašper Tič je zbudil pozornost že med študijem igre na AGRFT v Ljubljani, saj si je redno nabiral izkušnje po slovenskih gledališčih – MGL, SSG v Trstu in v Kopru. Študij je okronal leta 1996 z univerzitetno Prešernovo nagrado, in sicer za vlogi Puntile v uprizoritvi Gospod Puntila in njegov hlapec Matti Bertolta Brechta ter Petra Pajota v Ljudožercih Gregorja Strniše. Leta 1999 je prejel tudi nagrado zlata paličica za izvedbo in priredbo monokomedije Joooj, tako sem prišel na svet!?

V svoji igralski karieri je bil najbolj zvest Mestnemu gledališču ljubljanskemu, kjer se je redno zaposlil leta 1997. Po sedmih letih je za leto dni hišo zapustil, a se je leta 2005 spet vrnil. Vmes je hotel oživiti kulturno življenje v rojstnem Kopru, a se je vrnil v Ljubljano. V MGL je ustvaril vrsto izstopajočih likov, med drugim je za vloge Arlecchina v Goldonijevem Slugi dveh gospodarjev, Andreja Smoleta v 1821 Milana Dekleve, Mojce Kranjc in Alje Predan ter Salvadorja Dalíja v Histeriji Terryja Johnsona leta 2000 prejel Severjevo nagrado. Navdušil je v vlogi naslovnega junaka v Cyranoju de Bergeracu. Za vlogo Baje v Hrošču Mladena Popovića je leta 2002 prejel nagrado na festivalu Sterijino pozorje v Novem Sadu, med drugim je za to vlogo istega leta prejel tudi Dnevnikovo nagrado. Priznanje ZDUS si je leta 2009 prislužil z vlogo Vasilija Ohlobistina v Tanji-Tanji Olje Muhine, nepozaben pa je bil tudi kot Drago v drami Pes, pizda in peder Gregorja Fona v režiji Primoža Ekarta. Prav to predstavo bi moral odigrati danes na Mali sceni MGL.

Ukvarjal se je tudi s pisanjem, gledališko režijo in pedagogiko, med drugim je v Šentjakobskem gledališču režiral igri Bog Woodyja Allena in komedijo po motivih del različnih avtorjev Tičja kletka. Ves čas je deloval tudi kot režiser v ljubiteljskih gledališčih, pri filmu in televiziji. Za stvaritev lika Ana Liza v oddaji Spet doma na RTV Slovenija je leta 2006 prejel viktorja za posebne dosežke, vodil je več silvestrskih oddaj, mlajši gledalci pa ga poznajo po vodenju oddaj Iz popotne torbe in Firbcologi. Nastopil je v dveh celovečernih filmih – kot Prešeren v Odi Prešernu ter kot Petelin v filmu Kruha in iger. Posnel je veliko kratkih filmov in radijskih iger, imel pa je tudi bogato televizijsko kariero. Od lani je bil predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije.