Predsednik nogometašev Olimpije Milan Mandarić je pred dvema tednoma za trenerja članskega moštva ustoličil Igorja Bišćana, ki pri 39 letih nima ustreznih strokovnih znanj za vodenje kluba v prvi slovenski ligi. Bišćan je sedmi Mandarićev trener v zadnjih dveh letih, po razkritju Dnevnika pa bi že pred začetkom sezone lahko ostal brez službe na ljubljanski klopi.

Bišćan brez primerne izobrazbe tudi za drugo hrvaško ligo

Ravnatelj zagrebške nogometne akademije Vatroslav Mihačić nam je potrdil, da je Igor Bišćan doslej pridobil le licenco Uefa A, ki v članski konkurenci tako v Sloveniji kot na Hrvaškem zadostuje zgolj za treniranje moštev v tretji ligi. Bišćan je v nasprotju s pravilnikom Hrvaške nogometne zveze brez ustrezne trenerske izobrazbe lani samostojno vodil že zagrebškega drugoligaša Rudeš, ob nedavnem podpisu pogodbe z Olimpijo pa je Mandarić z navdušenjem razlagal, da je na klop članskega moštva pripeljal »delavnega in poštenega človeka, ki ne bo trpel nediscipline in povprečnih rezultatov«. Podčrtati velja, da ima Igor Bišćan z naskokom najmanj izkušenj v primerjavi z vsemi dosedanjimi Mandarićevimi izbranci, z Olimpijo pa je kljub neizpolnjenim pogojem za trenerski poklic podpisal dveletno pogodbo.

Igor Bišćan, sicer prvi hrvaški trener Olimpije pod Mandarićem, bi moral za vodenje ljubljanskega kluba v prvi slovenski ligi in evropskih tekmovanjih pridobiti trenerski naziv Uefa Pro. Diplomo in licenco bi Bišćan glede na mednarodne kriterije lahko pridobil šele po dveletnem delu v hrvaški drugi ligi, vendar tega pogoja ni izpolnil. Kljub temu je Bišćan po zagotovilih zagrebške nogometne akademije že opravil vse teoretične izpite za pridobitev naziva Uefa Pro, prav tako je v začetku maja pet dni sodeloval na izmenjavi trenerjev na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu. »Bišćanu do pridobitve licence Uefa Pro manjka le še zagovor zaključnega izpita, ki ga pripravlja v sodelovanju z mentorjem. Diplomo bi lahko pridobil v roku desetih dni,« je iz Zagreba sporočil Vatroslav Mihačić.

Več naših sogovornikov iz trenerskih vrst je opozorilo na zapletene postopke pri podelitvi najvišje trenerske licence, ki so pri Bišćanu presenetljivo kratkotrajni. Nekdanji evropski prvak z Liverpoolom je uspešno profesionalno kariero sklenil leta 2012, v hrvaškem pravilniku pa je zapisano, da lahko šolanje za trenerski naziv Uefa Pro traja celo osem let: »Trenerji morajo opraviti šolanje v štirih semestrih, ko jih čaka 320 ur predavanj in 60 ur prakse v klubih iz največje evropske peterice ali klubih, ki so v zadnjih treh letih nastopali v ligi prvakov ali evropski ligi.« Če bi Igor Bišćan natančno upošteval hrvaški pravilnik, bi si za treniranje drugoligaša Rudeša moral zagotoviti vsaj licenco Pro, ki je tako v Sloveniji kot na Hrvaškem osnova za pristop k opravljanju izpitov najvišje trenerske ravni.

Neizpolnjeni kriteriji za licenco

Generalni sekretar zveze nogometnih trenerjev Bogdan Trope je seznanjen z neopravljenimi trenerskimi obveznostmi Igorja Bišćana. Opozoril je, da bi moralo biti šolanje za trenerje izostreno, v Bišćanovem primeru pa očitno kaže, da nekdanji hrvaški reprezentant sploh ni izpolnil vseh kriterijev za pristop k nazivu trenerja z licenco Uefa Pro. Igorju Bišćanu smo zastavili številna konkretna vprašanja v povezavi z njegovim izobraževalnim procesom v nogometu, vendar so pri Olimpiji raje pripravili skop odgovor, da vse prijave, potrdila in licence še zbirajo in urejajo. »Pri Igorju Bišćanu gre le še za formalnost, saj je v izobraževalnem procesu dobesedno tik pred diplomo. Stvari bodo pravočasno urejene,« so zapisali v kratkem odzivu.

Igor Bišćan ni želel odgovoriti na ključna vprašanja, kdaj je prejel trenersko licenco Uefa A, kdaj je začel tečaj za pridobitev licence Uefa Pro, kako je brez ustrezne licence v minuli sezoni vodil hrvaškega drugoligaša Rudeš… Poznavalci razmer pravijo, da bo hrvaška nogometna akademija Bišćanu očitno podelila visoki trenerski naziv mimo ustaljene prakse, kar bo škodovalo tudi ugledu Olimpije. Mandarić je ob imenovanju Bišćana povedal, da si s hrvaškim trenerjem ne sme privoščiti nove napake, a se je začelo močno zapletati že pred začetkom njegove trenerske poti v Stožicah.