Po več kot mesecu dni na zelenem pašniku nad kmetijo, ki je v kamniški Stahovici in okolici znana pod imenom Svatna, je bila čreda 41 krav in telet zelo nezadovoljna, ko je morala pred mrakom nenadoma v hlev. Tudi nekaj ur med štirimi stenami je bilo zanje preveč, čeprav so jim postregli z obilo krme, in uro po polnoči so polne življenja zakorakale na nekajkilometrsko pot do Velike planine, največje slovenske visokogorske pašne planine.

Na nebu je svetila polna luna, noč je bila topla, kot da smo že globoko v poletju. Spokojno tišino sta rezala le zvok zvoncev na kravjih vratovih in topot kopit. Sveži hribovski zrak se je mešal z značilnim vonjem štirinožnih dam in tople sledi, ki so jo nič kaj damsko puščale po poti.

Pred rjavo-belo čredo je s pastirsko palico v rokah stopal oče, za njo sin. »Jaz zadaj skrbim, da kakšna krava ne zatava, in malo priganjam najpočasnejše, on pa jih spredaj malo upočasnjuje, ker bi bile sicer najhitrejše verjetno zgoraj še pred mano,« je razložil taktiko mladi pastir Gregor Mlakar, ki je zagrizen gorski tekač. »Ta, ki ima zvonec, uf, ta bi šla. Stalno rine naprej,« je potrdil oče Ciril Mlakar, ki je imel na čelu kravje odprave veliko dela. V to vlogo se je to

Prebrali ste manjši del članka,
če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Registrirajte se povsem brezplačno - vsak mesec imate poleg vseh odprtih vsebin brezplačni dostop do 4 zaklenjenih člankov na spletnem portalu Dnevnik.si ter v mobilni aplikaciji Dnevnik.si.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Še niste registrirani? Registrirajte se tukaj.

nagradna igra