Z lansko zmago proti Hrvaški s 24:23 – tudi v Golovcu – so se Slovenke po šestih letih uvrstile na EP na Švedskem, danes pa so si kljub porazu proti južnim sosedam prvič po Rusiji leta 2005 priigrale nastop na SP. V primerjavi s prvo tekmo v Osijeku se je selektor Uroš Bregar odločil za dve spremembi: namesto 42-letne vratarke Sergeje Stefanišin (branila je že na SP 2005) se je po poškodbi stegenske mišice vrnila Miša Marinček, poškodovano Leo Kranjc pa je zamenjala Teja Ferfolja.

Uvodni zadetek je dosegla kapetanka Nina Jeriček, vodstvo z 1:0 pa je bilo tudi edino slovensko na tekmi. Ko so Hrvatice v 24. minuti povedle s 13:7, je kazalo, da bodo pokvarile načrtovano slavje v Golovcu. Tudi sredi drugega polčasa so vodile za štiri (23:19), vseeno pa od dramatične končnice ni bilo nič. Slovenke so se štirikrat približale na gol minusa (prvič pri 23:24, zadnjič pri 26:27), v predzadnji minuti pa so poskrbele za šele drugo izenačenje na tekmi na 27:27 po uvodnih 1:1.

Čeprav so na 28. medsebojni tekmi s Hrvaško doživele 15. poraz (poleg devetih zmag in 4 remijev), ni imel posebno grenkega priokusa. »Takšen poraz je tudi zelo sladek. Vseeno mi je malce žal, da nismo zmagale pred domačimi gledalci, a verjamem, da to ni pokvarilo vtisa ob uvrstitvi na SP. Tekmo smo začele preveč lagodno, nič ni šlo po naših načrtih in ves čas smo lovile zaostanek. A v drugem polčasu smo pokazale boljšo igro,« je ocenila ostrostrelka Ana Gros, ki je Hrvaticam na dveh tekmah nasula osem golov.

Za Nemčijo leta 1997 (18. mesto), Italijo 2001 (9.), Hrvaško 2003 (8.) in Rusijo 2005 (14. mesto) so se Slovenke danes petič uvrstile na SP, žreb skupin pa bo 27. junija v Hamburgu. A na SP v Nemčiji ne bo Nine Jeriček, ki je danes odigrala poslovilno tekmo v karieri: seli se v Pariz, kjer želi po materinstvu ostati v športu. »Pričakovala sem težko tekmo, niti slučajno pa ne tako težke. Očitno smo se po visoki zmagi v Osijeku preveč sprostile. A ta reprezentanca si zasluži nastop na SP in najpomembneje je, da nam je uspelo. Upam, da jo bom lahko šla decembra v Nemčijo osebno spodbujat, če ne, pa bom njena največja navijačica na kavču,« je dejala Nina Jeriček z vzdevkom Jerry, ki sta jo s tribun spremljala tudi dva transparenta: »Jerry kraljica, slovenski ponos« in »Jerry, ne odidi«.