Sodelujoči muzeji, galerije in razstavišča bodo od poznega popoldneva pa do polnoči brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester spored prireditev, od vodstev, delavnic, predstavitev, projekcij, pogovorov, ogledov do odprtij razstav, glasbenega programa, demonstracij in pokušenj. Na ogled bodo tudi občasne in stalne razstave.

Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. Kljub temu da je največ sodelujočih iz Ljubljane, se bo veliko dogajalo po vsej Sloveniji, v več kot 50 mestih, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike.

Vstop je brezplačen

S pestrim in raznolikim programom želijo obiskovalcem vseh generacij predstaviti in približati inštitucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, kot prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa. Število obiskovalcev se giblje od okoli 25.000 do 39.000. Udeleženost ljudi na razstaviščih doseže vrhunec v poznih večernih urah, torej v času, ko so v običajnih dneh vrata muzejskih in galerijskih hiš že zaprta. Za te spodbudne številke so zaslužni predvsem kvaliteten in pester program, namenjen različnim ciljnim skupinam, prost vstop in brezplačni programi ter dejstvo, da so ljudje vzeli Poletno muzejsko noč za svojo. Akcija je v marsičem primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, ima pa naša tudi nekatere posebnosti. Ni omejena le na eno mesto, ampak poteka po vsej državi, vstop je brezplačen, brezplačni pa so tudi vsi spremljajoči programi in dogodki.

V Celje vabi Herman Lisjak

Muzej novejše zgodovine Celje, ustanovljen je bil leta 1963, ki domuje v nekdanjem celjskem magistratu v središču mesta, je eden od razlogov, zakaj obiskati Celje. Muzej namreč predstavlja premično kulturno dediščino celjske regije od začetka 20. stoletja do danes. Razstavljenih ima pet stalnih zbirk: razstava Živeti v Celju (življenje Celjanov v 20. stoletju), Otroški muzej Hermanov brlog (otroški muzej s stalno razstavo Brlog igrač), Zobozdravstvena zbirka (zobozdravstveni instrumenti in pripomočki iz preteklosti), Fotoatelje in Galerija Pelikan, v katerem je ustvarjal fotografski mojster Josip Pelikan, in Stari pisker – nekdanji zapori, ki so bili med drugo svetovno vojno prizorišče nacističnega nasilja in so danes preslikani v muzejsko postavitev. Tudi to soboto bodo vrata muzeja odprta vse do 24. ure. Za najmlajše obiskovalce bo poskrbel sam Herman Lisjak, tako z vodenjem po razstavi o vodi kot z družinsko delavnico. Starejše obiskovalce pa bo med drugim zagotovo pritegnila oživitev Ulice obrtnikov na stalni razstavi Živeti v Celju (med 18. in 20. uro).

Čez morje na nepozaben Daljni vzhod

Ponovno vabijo tudi v piranski Pomorski muzej, kjer bo ob 19. uri na muzejskem vrtu, pod vodstvom Hyeonsook Ryu, delavnica izdelovanja štampiljk v korejski pisavi. Ob 21. uri bo sledilo odprtje razstave, ki jo bo z nastopom Nered na japonskem inštrumentu koto (17. stoletje) popestrila Nagisa Moritoki Škof. Vsekakor pa ne pozabite vstopiti v muzej. Muzejska svetnica in etnologinja Bogdana Marinac je namreč pripravila razstavo z dokumenti, predmeti, fotografijami in pričevanji o zgodovini stikov slovenskih pomorščakov z deželami in kulturami Daljnega vzhoda (Koreje, Kitajske, Japonske), od njihovega služenja v avstrijski mornarici do Splošne plovbe. Vse do polnoči pa se boste lahko tudi sprehodili po stalni zbirki piranskega muzeja.

Na gradu Prem pripravili lov na zaklad

S Poletno muzejsko nočjo bodo odprli poletno sezono tudi na gradu Prem. Dogodek bodo začeli z lovom na zaklad ob 18. uri, med katerim bodo otroci v grajskih prostorih iskali izgubljeni zaklad graščaka Bruna. Sledile bodo ustvarjalne delavnice Zidanje gradov na oblakih, na katerih bodo izdelovali zanimive in unikatne izdelke. Osrednja prireditev z začetkom ob 19.30 pa bo odprtje fotografske razstave z naslovom Gradovi in dvorci Zelenega krasa avtorja Antona Bukovnika. Občasna razstava, ki se bo razprostirala v dveh grajskih prostorih, bo hkrati popestritev ponudbe na gradu. Večer bodo po 21. uri tradicionalno sklenili z vodenim ogledom gradu in muzejske zbirke.

Program Poletne muzejske noči najdete tudi na spletni strani www.muzejska-noc.si. ea