Na tisoče Slovencev se bo jutri zvečer odpravilo na za sobotno noč nenavadno lokacijo – v muzeje in galerije. Čas je namreč za že 13. Poletno muzejsko noč, ki tudi tokrat vabi z geslom Le korak stran. Noč bo zavladala v kar dvainpetdesetih mestih, akciji pa se bo letos pridružilo sedemdeset slovenskih institucij, ki bodo ponudile okoli tristo dogodkov. Od poznega popoldneva do polnoči bodo sodelujoči muzeji in galerije brezplačno vabili na vodene oglede svojih zbirk, delavnice, demonstracije in degustacije ter celo pohode, kolesarske izlete in podvodne dogodivščine.

Družabni dogodek, ne socialni korektiv

Organizatorica projekta, Skupnost muzejev Slovenije, je na lanski Poletni muzejski noči naštela rekordnih 39.000 obiskovalcev. Moderno galerijo in MSUM je obiskalo 7500 vedoželjnežev, Narodno galerijo 1100, Prirodoslovni muzej skoraj 1600, Železniškega 750, Pivovarskega pa slabih 500 ljudi. Prav vse institucije pričakujejo letos vsaj enako dobro obiskovalsko bero.

Akcija poletnih muzejskih noči je v marsičem primerljiva s sorodnimi večernimi potepanji po tujini, denimo londonskem Muzeju znanosti ali Muzeju Viktorije in Alberta, Parižani pa poznajo projekt Nuit Blanche (Bela noč). A pri slednjih je poudarek predvsem na nočnem doživetju, naša posebnost sta vendarle prost vstop in dejstvo, da akcija ni omejena na meje posameznega mesta, ampak je vseslovenska. Marsikatera institucija si statistiko obiska res izboljšuje prav ob tovrstnih »dnevih odprtih vrat«, ko jih v želji po racionalizaciji družinskega proračuna obišče več družin. A naši sogovorniki menijo, da je Poletna muzejska noč predvsem dobro promocijsko podprt družabni dogodek, ki pritegne zaradi poznih ur odprtja in pestrega spremljevalnega programa, šele nato pa je neke vrste socialni korektiv.

Noč ima svojo moč

Kar okoli 4600 radovednežev na ta večer obišče tudi Muzej in galerije mesta Ljubljane (Mestni muzej, Mestna galerija, Galerija Jakopič, Galerija Vžigalica, Kulturni center Tobačna 001 in obe Bežigrajski galeriji), kjer je ob tem dogodku povečan obisk, čeprav imajo obiskovalci prost vstop vse leto.

»Ljudem je všeč, da lahko isti večer obiščejo več sorodnih institucij. Pomembna je tudi kontinuiteta dogodka, ki poteka že vrsto let – ljudje so Poletno muzejsko noč vzeli za svojo,« pove Adela Železnik iz Moderne galerije, ki vidi med obiskovalci vsako leto vse več mladih. Z njo se strinja Jernej Smisl iz Pivovarskega muzeja, ki obenem poudarja, da ljudi premamita dodatni program – v njihovem primeru degustacija piva – in večerni termin.

»Noč ima pač svojo moč in slike imajo takrat drugačen učinek, kar je vabljivo tako za otroke kot za odrasle,« poroča Živa Rogelj iz Narodne galerije, kjer poskušajo na Poletno muzejsko noč in denimo na Ta veseli dan kulture, ko je obisk še boljši, obiskovalce prepričati, naj jih večkrat obiščejo tudi med letom.

V Prirodoslovnem muzeju imajo podobno izkušnjo. »Gre predvsem za promocijsko-družabni dogodek. Naši obiskovalci se srečajo z znanci, poklepetajo, pokomentirajo naše in druge dogodke,« meni direktorica Breda Činč Juhant. »Naši redni obiskovalci prihajajo na druge dogodke, ki jih organiziramo. Obiskovalci Poletne muzejske noči so predvsem tisti, ki jih skupna kulturna promocija spomni, da so se želeli enkrat seznaniti tudi z našo ponudbo,« dodaja.

Prednjači Ljubljana

Največ dogajanja bo v Ljubljani: Mednarodni grafični likovni center pripravlja vodstvo po razstavi Grafike kapitalističnega realizma, Muzej tranzitornih umetnosti MoTA odprtje razstave Arte Fakti, Slovenski etnografski muzej koncert Fake Orchestra, Muzej novejše zgodovine ogled zgodovinskih dokumentarnih filmov, Muzej za arhitekturo in oblikovanje kolesarsko vodstvo po vodnih poteh, Slovenski šolski muzej učno uro v antični Emoni...