Theresa May si tako zelo želi o(b)stati na oblasti, da je pripravljena ne samo skleniti neuradno koalicijo z družbeno najbolj nazadnjaško stranko v parlamentu, severnoirsko unionistično (protestantsko) stranko DUP, ki je, med drugim, proti porokam homoseksualnih parov in abortusu, ampak tudi opustiti skoraj vse, kar ji je bilo pred volitvami sveto. Od varčevalne politike vlade, ki naj bi bila (do volitev) steber zdravja in stabilnosti britanske ekonomije, do trdega brexita (brez britanskega dostopa do skupnega trga EU in brez članstva v carinski uniji EU) in ekstremnega brexita (odhod iz EU brez dogovora).

Gotovina za glasove?

Voditeljica DUP Arlene Foster je po enournih pogovorih z Mayevo na Downing Streetu 10, ki ga je zapustila skozi zadnja vrata (!?), namignila, da sta se vse dogovorili, a celo številni konservativci so proti sklepanju političnih kupčij z DUP. Nekdanji konservativni premier John Major pravi, da ga skrbi usoda miru na Severnem Irskem. Po njegovem britanske vlade tam ne bodo več imeli za nepristranskega poštenega posrednika med unionistično (protestantsko) in nacionalistično (katoliško) skupnostjo, če bo vlada v Londonu »sklenila kupčijo z eno od vodilnih severnoirskih strank«. Major pravi, da bo DUP od vlade v Londonu zahtevala denar za to in ono in da bo to videti, kot da vlada plačuje za glasove DUP v parlamentu. Danes je bilo tam prvo zasedanje nove poslanske zbornice, na katerem je bila Mayeva zelo ponižna. Če bi na volitvah (kot je pričakovala) dobila veliko večino (zato jih je razpisala), ne pa, da je večino zapravila, bi govorila samo o trdem brexitu. Tako pa brexita ni niti omenjala.

Na Corbynovi muhi

Vse bolj samozavesten levičarski vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn ji je sarkastično čestital, ker se je vrnila v parlament kot premierka, in dejal, da se veseli »novega parlamenta, ne glede na to, kako kratko življenje utegne imeti« (zaradi obeta novih volitev). Ponudil je tudi svoje močno in stabilno vodenje v interesu naroda, s čimer se je ponorčeval iz neštetokrat ponovljene fraze premierke Mayeve v volilni kampanji, v kateri se je prodajala kot močna in stabilna voditeljica. Povsem drugače je zvenela tudi na srečanju konservativnih poslancev, na katerem se je prvič po volitvah posula s pepelom. Opravičila se je (skesano, vendar ne na kolenih, kot je dejal eden od navzočih), preden je prodala svojo novo frazo: »Jaz sem nas spravila v to zmešnjavo in jaz nas bom spravila iz nje!« Prvo drži, drugo pa je zelo dvomljivo.