Gotovo ste že slišali za pakistansko ljudstvo Hunza, ki nesporno zaužije največ marelic na svetu na prebivalca. Zanimivo ljudstvo je to, njegovi predstavniki, ki ne poznajo bolezni, kakršne pestijo zahodno civilizacijo, praviloma dočakajo zares visoko starost in stoletniki so pri njih pogost pojav. Znanstveniki, ki proučujejo njihov fenomen, so si za zdaj edini, da se imajo za dolgoživost zahvaliti prav marelicam oziroma jedrcem z okusom po mandljih, ki jih najdemo v marelični koščici, če dobro posušeno na soncu stremo s kladivom. Vsebujejo namreč precej vitamina B

17

oziroma amigdalina, ki dokazano zavira razvoj rakavih celic. In prav zdaj je čas zorenja marelic v toplejših predelih naše dežele, denimo v Vipavski dolini, kjer zorijo od začetka junija do zadnje četrtine julija, na severu pa se bomo z domačimi sladkali malo pozneje. Iz njih je mogoče pripraviti čuda stvari, od najrazličnejših pit in zavitkov do cmokov, kompota, marmelade, likerja in še česa. Odlično se ujamejo s pistacijami ali mandlji, kar lahko preizkusite po današnjem receptu.