Za nekatere ljudi bi lahko rekli, da so pravi magnet za mrčes. Če mednje spadate tudi sami, ste zagotovo poskusili številne reklamno močno podprete preparate, ki obljubljajo noči brez krvosesov. Ti žal pogosto vsebujejo tudi potencialno nevarne snovi za vaše zdravje, zato tokrat nekaj besed namenjamo naravnim rešitvam za odpravo teh nadležnih težav.

Ena od njih je zagotovo zasaditev zelišč v vrtu oziroma kar na okenskih policah ali na balkonih in terasah. Gre za zelišča, ki so znana po tem, da odganjajo različne vrste insektov. Iz nekaterih pa lahko tudi sami pripravimo sredstvo za zaščito pred mrčesom, ki bo povsem naravno in ne bo nevarno za zdravje. Hkrati so zeli tudi nepogrešljiv dodatek k poletnim jedem in osvežilnim napitkom.

Bazilika

Poletja si ne moremo predstavljati brez sveže bazilike. Odlično dopolnjuje svež, doma pridelan paradižnik v kombinaciji z mocarelo ali v enostavnih omakah za različne poletne jedi iz testenin. Bazilika pa je lahko zelo uspešna tudi pri odganjanju muh in komarjev. Sto gramov svežih listov bazilike prelijemo z decilitrom vrele vode. Po nekaj urah liste odstranimo in tekočini dodamo deciliter vodke. Zvarek hranimo v hladilniku in se z njim poškropimo, ko se odpravimo v naravo.

Ognjič

Ognjeni cvetovi, vse od rumene do globoko oranžne, so razlog za to, da je ognjič priljubljen v marsikaterem vrtu. Mnogi močne barve cvetnih listov uporabljajo v kuhinji kot začimbo, obenem pa ima rastlina tako močan vonj, da odganja marsikatero žuželko.

Sivka

Že stare mame so poznale moč dišeče sivke. Z njeno pomočjo odženemo vešče, obenem pa tudi komarje, muhe in drug mrčes. Medtem ko je ljudem načeloma všeč vonj sivke, mrčesu smrdi. Sivko lahko posadite na vrtu, posušene šope pa je dobro namestiti tudi v različnih prostorih vašega doma. Nikar se ne izogibajte spalnice, saj vam bo tu koristila tudi v primeru, da imate težave z nespečnostjo.

Limonovec, limonska trava in melisa

Vse te rastline imajo skupno točko – limonast vonj, ki mrčesu ni pogodu. Limonovec v dnevni sobi ali zunaj, na terasi in dvorišču vas bo razveseljeval še s plodovi, limonska trava in melisa pa se dobro obneseta kot začimbi oziroma v čaju. Predvsem limonska trava je koristna v boju s komarji. To je povezano predvsem z naravnimi olji, ki jih najdemo v rastlini. Tistim, ki večere radi preživite ob soju sveč, morda nasvet, da izberete sveče z vonjem limonske trave. Limonska trava, v vrtu jo zasadimo na sončno lego, je zelo uporabna tudi pri kulinaričnem ustvarjanju.

Meta

Tudi meta je znana po tem, da vas lahko obvaruje pred nadležnimi komarji. Najbolje jo je posaditi v lonec, ne na vrt, saj se ima navado hitro razrasti. Nič ni narobe, če sadike pustimo v loncih, seveda poskrbimo za zadostno količino zemlje, in jih namestimo okoli doma, lahko tudi na okenske police. Ne le da bo odganjala komarje, lahko si bomo kadar koli pripravili kozarec osvežujočega in pomirjajočega metinega napitka, nepogrešljiva pa je tudi v poleti sila priljubljenem koktajlu mojito.

Rožmarin

Tudi rožmarin v vrtu ali okrasnem loncu bo poskrbel za to, da v vaši bližini ne bo komarjev in drugega mrčesa. Eterična olja te sredozemske rastline bodo odgnala žuželke, ki bi v vrtu napadale zelenjavo, seveda pa ne sme manjkati niti v kuhinji.