Potem ko so po zgodovinskem dosežku v lanski sezoni, ko so v rednem delu sezone dobili kar 73 tekem, nato pa v finalu proti Cleveland Cavaliers zapravili vodstvo s 3:1 v zmagah, je Golden State Warriors znova na vrhu lige NBA. Prvič so sicer zdaj že rivala iz Ohia za naslov prvaka ugnali v sezoni 2014/15, tokrat pa dosežek ponovili. Na peti tekmi so bili boljši 129:120. Najkoristnejši posameznik (MVP) finalne serije je bil Kevin Durant, ki se je Golden Statu pridružil letos poleti, na petih obračunih pa je povprečno dosegel po kar 35,2 točke, 8,6 skoka in 5,4 asistence, ob tem pa iz igre metal s kar 55,6-odstotno uspešnostjo.

Golden State je tako suvereno opravil nalogo, ki je bila pred njih postavljena s prihodom Duranta. Moštvo iz Oaklanda bi bilo vsekakor favorit za naslov NBA prvaka, z nekdanjim zvezdnikom Oklahome Cityja pa je končno zmagoslavje postalo skorajda nuja. A pri igralcih s toliko talenta, kot ga premorejo Durant, Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green in drugi, to ni bilo breme, temveč obsesija, ki jih je gnala do tega, da so v končnici na 17 tekmah klonili le enkrat. »Pristop, s katerim je Kevin krenil v končnico, je bil neverjeten. Poleti sva se veliko pogovarjala, kako lahko drug drugega dopolnjujeva. V finalni seriji so se najine besede udejanjile, kar je še dodatno zadoščenje. Ob tem bi rad samo še dodal, da je to le začetek,« je z velikim nasmeškom na obrazu razlagal Steph Curry.

Precej bolj poklapan je bil na drugi strani prvi mož Clevelanda LeBron James. Osebno mu je sicer uspel neverjeten dosežek, saj je kot prvi košarkar v zgodovini v finalni seriji povprečno dosegal trojnega dvojčka (33,6 točke, 12 skokov, 10 asistenc). A to ga seveda ni zadovoljilo. »Težko je, a hkrati vemo, da smo dali vse od sebe,« je povedal LeBron James, nato pa odločno pribil: »Vrnili se bomo!«