Težko pričakovani tretji zaporedni veliki finale lige NBA med Golden State Warriors in Cleveland Cavaliers že na prvi tekmi ni razočaral. Obračun v Oracle Areni v Oaklandu je postregel z vsem, kar košarko dela zanimivo – atraktivnimi potezami, natančnimi meti, lucidnimi podajami in tudi dobro obrambo. Za slednjo je skrbel predvsem Golden State, ki je na krilih fenomenalnega Kevina Duranta (38 točk, po osem asistenc in skokov) ter Stepha Curryja (28 točk in deset asistenc) prišel do prve zmage, s katero je spisal novo poglavje v zgodovini najmočnejše lige na svetu. Nobenemu moštvu pred bojevniki namreč v končnici še ni uspelo zbrati 13 zaporednih zmag brez poraza.

Ko so novinarji LeBrona Jamesa po obračunu vprašali, kaj je bilo tisto, kar je prevesilo jeziček na tehtnici, je brez obotavljanja izustil: »Kevin Durant!« Nekdanji košarkar Oklahome Cityja, ki je poleti prestopil v Golden State, je namreč neusmiljeno polnil koš Clevelanda. Obramba kavalirjev se je zaradi odličnih strelcev za tri točke pogosto »odpirala«, kar je Durantu omogočalo prostor za lahke prodore, ki jih je zaključeval z zabijanji. Teh je na koncu zbral kar šest, ob tem pa postal šele četrti košarkar v zgodovini, ki je na vsaki od svojih prvih šestih tekem v velikem finalu dosegel vsaj 25 točk. »Ko Durant igra tako dobro in ob tem še podaja, ko vidi proste soigralce, potem nas je izredno težko premagati. 38, 8, 8, brez izgubljene žoge? To je… Ponovil bom, izredno težko nas je premagati, ko imamo takega Duranta. Od začetka smo ga iskali, ko pa ga je Cleveland začel podvajati, je pametno podajal. To je naša zmagovalna forma,« je bil nad predstavo svojega soigralca navdušen Draymond Green.

Golden State je imel pobudo večino prvega polčasa in na glavni odmor odšel z osmimi točkami naskoka, nato pa si ključno prednost ustvaril na začetku tretje četrtine, ko jim je uspel delni izid 13:0. »Ne glede na to, koliko dni imaš za pripravo, na treningu nikoli ne boš uspel simulirati akcij, ki jih izvaja Golden State. Ne glede na to pa sem prepričan, da lahko igramo precej bolje. Tokrat smo namreč storili veliko napak na obeh straneh igrišča.« Strokovnjaki so si ob tem enotni – Cleveland čaka težko delo, če želi do naslova prvaka. Medtem ko so v lanskem finalu z osredotočenostjo na Curryja Golden Statu odvzeli precejšen del napadalne »artilerije«, ima moštvo iz Oaklanda tokrat v svojih vrstah še neverjetnega Duranta. Druga tekma bo na sporedu v noči na ponedeljek.