Košarkarji Clevelanda so na tretji tekmi prikazali najboljšo predstavo v letošnji finalni seriji lige NBA. A kaj, ko tudi to ni bilo dovolj za prvo zmago. Golden State je še slabi dve minuti in pol pred koncem zaostajal s 107:113, nato pa obračun sklenil z delnim izidom 11:0 in se tako z uspehom močno približal drugemu naslovu prvaka v treh letih ter novemu zgodovinskemu dosežku. Nikomur do zdaj namreč še ni uspelo, da bi se v končnici do lovorike Larryja O'Briena sprehodil brez poraza. Moštvo iz Oaklanda je sicer nov mejnik v zgodovini vseh ameriških profesionalnih lig postavilo že s 15. zaporedno zmago v izločilnih dvobojih, saj je s tem prekosilo dosežek hokejistov Pittsburgh Pinguinsov, ki so v sezoni 1992/93 v boju za Stanleyjev pokal nanizali 14 zaporednih zmag.

»Ne želimo se vračati v Oakland. Stvari želimo zaključiti že tukaj,« je bil kakšno uro po koncu tretje finalne tekme jasen košarkar Golden Stata Klay Thompson. 27-letni branilec je to pot prikazal najboljšo predstavo v končnici, saj je dosegel 30 točk. Eno več in ob tem še osem skokov je zbral Kevin Durant, ki je 45 sekund pred koncem ob zaostanku za dve točki hladnokrvno zadel trojko v zgodnji fazi napada prek LeBrona Jamesa in je na splošno posameznik, za katerega Cleveland enostavno ne najde odgovora. Strokovnjaki onkraj Atlantika tako že napovedujejo, da se bo z letošnjim finalom zaključila era LeBrona Jamesa in se začela nova Kevina Duranta. »Kljub vodstvu s 3:0 v zmagah se ne želim niti za trenutek sprostiti. Stvar še ni zaključena. Košarka je nora igra, v kateri se lahko zgodi vse. Enostavno uživam v trenutku in se ne oziram niti v prihodnost niti v preteklost,« je jasen Kevin Durant, ki je 14 od svojih 31 točk dosegel v zadnji četrtini, a se verjetno tudi sam zaveda, da je naslov blizu – navsezadnje v ligi NBA še nikdar nikomur v nobenem delu končnice na štiri zmage ni uspelo obrniti zaostanka z 0:3.

Če torej pri Golden Statu ne želijo prezgodaj slaviti, navsezadnje so lani v finalu zapravili vodstvo v zmagah s 3:1, pa se zdi, da so se košarkarji Clevelanda na neki način že predali. Poskušali so že malodane vse, a z ničemer uspeli. Tokrat sta fenomenalno strelsko predstavo uprizorila LeBron James (39 točk, 11 skokov, 9 asistenc) in Kyrie Irving (38 točk, toda ob zelo slabem metu 7-0 za tri točke in 6 skokov), a je bilo vse zaman. »Vse, kar sem imel, sem dal od sebe. Golden State je enostavno zadeval v pomembnih trenutkih, hkrati pa bil odličen v obrambi. V svoji karieri sem igral proti številnim dobrim nasprotnikom, a je Golden State v povsem svoji ligi. Če proti njim igraš dobro, to ni dovolj za zmago. Mislim, da s tem povem vse,« je bil poklapan LeBron James.