Zima je pravi čas, da začnemo načrtovati svoje spomladanske aktivnosti na vrtu. Življenje na prostem je že nekaj let velik trend, ki ga krajinski arhitekti letos še nadgrajujejo z novimi idejami. Oglejmo si, kaj nam v skladu z najnovejšimi trendi urejanja priporočajo strokovnjaki.

Zunanji kamin

Odprtim ognjiščem je na vrtu, kot kaže, odklenkalo. Le zakaj bi morali skopati jamo in zakuriti v njej, ko pa lahko uživamo ob zunanjem kaminu! Ta je odličen dodatek zunanjemu prostoru, ob katerega lahko postavimo kavče ali naslonjače, ter se ob njem sproščamo tudi v hladnejšem letnem času. Če nad kaminom postavimo še streho, je tak vrtni kotiček idealen ob vsakem vremenu.

Igralne površine

Gugalnico ali trampolin ste za svoje kratkohlačnike na vrtu verjetno že postavili, kaj pa menite o veliki površini za igranje šaha? To je del tako imenovanega izkustvenega krajinskega dizajna – trenda, pri katerem vzpostavimo interakcijo z okolico na igriv in veččutni način.

Vzorčaste rastline

Tudi rastline imajo vzorce – od črt do živahno obarvanih žil na listih. In prav vzorčaste rastline so letos še posebno modne. Zagotovo boste med ponudbo vrtnih rastlin našli tiste, ki ustrezajo novim smernicam in ki bodo popestrile gredice.

Vijolična barva

Izrazito vijolična barva, ki so jo pri podjetju Pantone ustoličili kot barvo leta, ni omejena zgolj na interjer, temveč jo bomo po napovedih letos velikokrat našli tudi na vrtu. Če želite tudi vi svoj zunanji prostor odeti v modni ton ultravijolične, izberite vijolice, verbene, klematis in perunike v tem močnem odtenku.

Rastline, ki varčujejo z vodo

Vrtnarjenje v skladu s trajnostnimi načeli je že nekaj časa močan trend, ki se nadaljuje tudi v letošnjem letu. Odraža se v izbiri rastlin, ki potrebujejo malo vode, avtohtonih rastlin, ki so značilne za območje, kjer živimo, in pametnem namakanju, pri čemer merimo vlažnost prsti in rastline zalivamo le, ko je nujno.