Sosednja terasa stanovanjskega objekta dvojčka je v neposredni bližini, zato je meja med vrtovoma hiše dvojčka v širini terase zidana, da vzpostavimo zasebnost in omejimo hrup, nadaljuje pa se z gabrovo živo mejo. Prav tako je južni del hiše na vizualno izpostavljeni legi, saj je v strnjenem naselju, ob južni parcelni meji pa je tudi sprehajalna pot na bližnji hrib. Nivo hiše je nad nivojem južne ceste, zato je bilo treba zemljišče utrditi z opornim zidom.

Zasenčenje terase

Teraso, ki je bila predvidena na južnem delu hiše, kjer so izhodi iz dnevnih prostorov, smo osenčili, predvsem pa smo bili pozorni, da ne zmanjšamo osvetljenosti notranjih bivalnih prostorov. Senčenje na terasi smo zasnovali z nadstreškom ob južni steni med okni nad teraso in tako ohranili osvetljenost notranjih prostorov. Ob jugozahodnem delu terase je zasajeno drevo, ki bo dodatno senčilo teraso v popoldanskem času. Tlakovani del vrtnih poti in terase je utrjen z granitnimi ploščami. Streha nadstreška je ravna in nevpadljiva, z južne strani smo naredili zaslon iz lesenih letev, ki se nadaljujejo tudi v strešni del, ter ga obsadili z vzpenjavko, da smo zagotovili zasebnost in prijetno senco.

Nad opornim zidom ob južni cesti smo obsadili zemljišče tudi z zimzelenimi grmovnicami, kot so lovorikovec, ognjeni trn, kovačnik in brogovita, da je na bivalnem delu vrta zagotovljena zasebnost skozi vse leto. Tudi ob nadstrešku za avto so lesene horizontalne letve, ki so kot ograja in vizualna bariera za sosednjo parcelo. Varovalna ograja s horizontalnimi letvami se ponovi ob poti do glavnega vhoda, ki je z opornim zidom dvignjena nad nivo ceste, zaključi pa jo nastrešek nad vhodnimi vrati.

Kombinacija materialov

Celotna zasnova je načrtovana v kombinaciji materialov, ki ustvarijo enotno podobo zunanje ureditve. Grajeni objekti imajo kovinske nosilne elemente, ki izstopajo s poudarki v topli oranžni barvi. Les je v svetlo sivi barvi kot barva fasade, poenoti zunanje objekte s hišo in povzema raster kozolca v ozadju.

Poudarek je tudi na zasaditvi z rastlinami, ki ustvarja zeleni, umirjeni predel vrta, sredi katerega je bivalna terasa. Tudi zasaditev ima sezonske poudarke, denimo oranžno listje jeseni ali oranžni plodovi ognjenega trnja, seveda pa lastniki uživajo na svoji terasi in jo dopolnjujejo tudi z dodatki, kot so stekleni svečniki med zasaditvijo.

Helena Majcen Kričaj, u.d.i.k.a.

Fotografije: Center za zunanjo ureditev