Pravljica o Muci Copatarici, ki jo je ilustrirala Ančka Gošnik Godec, je prvič izšla leta 1957. Ker letos torej praznuje 60 let, se ji bodo danes na ljubljanskem festivalu Junij poklonili z lutkovnimi predstavami, delavnicami, druženjem z ilustratorko in knjižno junakinjo ter razstavo.

Dogajanje v okviru festivala Junij se je na ljubljanskem Kongresnem trgu začelo ob 10. uri. z gledališko predstavo Muca Copatarica v izvedbi Lutkovnega gledališča FRU-FRU, opoldne pa bo v knjigarni Mladinske knjige Konzorcij potekal slavnostni pogovor ob 90. osebnem jubileju ilustratorke Ančke Gošnik Godec.

Poklon pravljici so številne lutkovne uprizoritve in natečaj

Priljubljena pravljica je bila doma in na tujem večkrat uprizorjena kot lutkovna predstava. Zgodba govori o otrocih iz Male vasi, ki nekega jutra svojih copat, ker jih niso pospravili, ne najdejo nikjer. Da bi jih našli, se bosi odpravijo v gozd, kjer naletijo na hišo Muce Copatarice. V njenem domovanju vlada red, Copatarica pa je za vse »izgubljene« copate lepo poskrbela - jih oprala in zakrpala, s tem pa otroke naučila tudi, da morajo za svoja hišna obuvala lepo skrbeti.

V čast pravljici je potekal nagradni natečaj 60 let Muce Copatarice, v okviru katerega bodo vse do 21. junija v osrednjem atriju mestne hiše na ogled ustvarjalni izdelki otrok iz vrtcev Ciciban, Črnuče, Ledina, Mladi rod, Galjevica, Pedenjped, Viški gaj, Jelka, Vodmat, Zajčja dobrava, Kolezija in Viški vrtci.