V tujini obstajajo obsežni podatki o takšnih izvajalcih, med njimi so recimo Los Del Rio, 4 Non Blondes, Sinead O'Connor, Bobby McFerrin, The Archies, Europe, Lou Bega, Buggles, Carl Douglas, Tina Charles, Kajagoogoo… Kljub pomanjkljivim informacijam imamo tudi pri nas veliko izvajalcev, ki so imeli samo eno uspešnico. Z Draganom Buličem, Dejo Crnović in Evo Košak smo se poglobili in našteli naslednje: Zvone Bukovec, Pandan, Twins, Hajdi, Hajni Blagne, Rudolfovo, Bombe, Black & White, Janez Puh, Klinika za cinike, Saša Dragaš, Eva Moškon, duo Platin, Marjeta Ramšak, Sestre, 1xBand, Leteči potepuhi, Melanholiki, Fredy Miller, Veter… Podrobneje bomo predstavili najzanimivejših deset.

Marjeta Ramšak: Sreča na vrvici

Sreča na vrvici je eden najuspešnejših slovenskih filmov vseh časov. Posneli so ga leta 1977, dve leti po uspešnici Vitana Mala Teci, teci, kuža moj, režiral ga je Jane Kavčič. Glavni junak Matic – igra ga Matjaž Gruden – na vsak način želi obdržati psa, velikega novofundlandca Jakoba. Ob vseh zgodah in nezgodah mu na koncu to seveda tudi uspe. V filmu so nastopili še Lidija Kozlovič, Nino de Gleria, Mitja Tavčar, Manca Košir, Ivo Ban, Vesna Jevnikar… Naslovna skladba je delo Deča Žgurja, besedilo je napisala Svetlana Makarovič, kot debitantka pa je popevko zapela simpatična devetnajstletna Marjeta Ramšak iz Trbovelj, za katero je bila to edina odmevnejša skladba. Ramšakova je sicer nekaj malega še nastopala, tudi na Slovenski popevki leta 1977 s skladbo Prvi april, a ni dosegla nobenih uspehov. Pravijo, da se je poročila s katoliškim duhovnikom Marjanom Peršakom, ki naj bi zaradi nje zapustil Cerkev. Poročila sta se in se preselila v Križevce, kjer sta lansko leto umrla.

1xBand: Tih deževen dan

Leta 1993 je Slovenija prvič nastopila na Evroviziji, kjer nas je zastopal ljubljanski 1xBand, ki ga je vodil stari roker Cole Moretti, sicer tudi avtor glasbe za skladbo Tih deževen dan. Besedilo je napisal bobnar ansambla Tomaž Kosec, aranžma pa je delo Jožeta Privška. Čeprav skladba velja za eno boljših slovenskih evrovizijskih pesmi, se na Irskem med 25 nastopajočimi državami ni ravno izkazala. Za nami so zaostali le Izraelci in Belgijci. Skupina 1xBand je pozneje še nekajkrat poskusila doseči uspeh, a brez velikih rezultatov. Nastopila je tudi v filmu Igorja Šterka Ekspres, ekspres.

Saša Dragaš: Vrtnar

Magnificov prijatelj iz Kosez je ena najbolj zanimivih osebnosti slovenske pop glasbe. Njegova poskočna, plesna in erotična popevka se je vrtela sredi osemdesetih, ko je Dragaš pel: »Kaj prav'š, da tvoj mož prehit'r zaspi, ej punca, men' se to n'kol ne zgodi. Sicer ne vem, kako zdržim, pr' taki punci jaz nikol' ne zaspim.« Besedilo je napisal Žan Zmazek, glasbo Dragaš, produkcija je bila v rokah Magnifica. Saša Vrtnar take uspešnice ni več niti približno ponovil. Prišel je navzkriž z zakonom, zdaj pa že dolgo živi v Italiji.

Leteči potepuhi: Bicikl

Ljubljanski rokerji so se veliko gibali po sceni, nastopali so kot spremljevalna skupina Adija Smolarja, izdali nekaj albumov, a publika jih resnici na ljubo pozna po uspešnici Bicikl. Gre za skladbo, polno namigovanj na spolnost: »Vsed' se gor na štango, bova tko hitrej' pr'šla, dej noge b'l' u luft, da bom lahk' pr'tisku, kar se da…« Leta 1995, ko je skladba izšla na plošči, so za »potepuhe« nastopali Klemen Tičar – vokal, Dejan Došlo – kitara, Jožef Sečnik – bas kitara, Marko Ogrin – klaviature in Matjaž Ogrin – bobni.

Sestre: Samo ljubezen

Če Magnificu in njegovi ekipi s skladbo Silvia ni uspelo priti na Evrovizijo, je imel več uspeha kot avtor glasbe za skladbo Samo ljubezen (besedilo je napisala njegova žena Barbara), ki je leta 2002 zmagala na slovenskem izboru, potem pa so fantje (Tomaž Mihelič, Damjan Levec, Srečko Blas), oblečeni v dekleta, spektakularno nastopili v Estoniji, kjer so osvojili, za slovenske razmere, solidno trinajsto mesto. Sestre se kasneje niti niso trudile, da bi ponudile trgu kaj novega, je pa Samo ljubezen postala ena redkih slovenskih gejevskih himn.

Fredy Miler: Vedno si sanjala njega

O glasbeniku, rojenem leta 1967 v Črni na Koroškem, smo v naši rubriki že veliko pisali. Rudar, ki se je najprej udinjal kot poklicni glasbenik na terasah lokalov, je leta 2004 napisal svojo edino večjo uspešnico Vedno si sanjala njega: »Kadar te vidim na dnu duše, mi spomin spet oživi, tih spomin in bolečina, ki še tli.« Miler se je potem še trudil, veliko nastopal in snemal (Srnica, Nategnem še tvojo (fračo) in Daj, daj porini), potem pa omagal, saj podobnega uspeha niti približno ni več dosegel.

Black & White: Prisluhni školjki

Ne glede na mnoge skoraj uspešnice je fantom iz črno-bele ekipe zares uspelo le s popevko, ki je podlaga za slovenski mladinski film Poletje v školjki. Leta 1985 ga je režiral Tugo Štiglic, glavno vlogo je imel David Sluga. Pri Black & White so bili takrat Eva Kozlevčar, Agim Brizani, Tomaž Kozlevčar, Iztok Černe in Imer Brizani. S skladbo so leta 2009 dosegli razmeroma velik uspeh tudi zborovski Perpetuum Jazzile. Glasbo za Prisluhni školjki je napisal Jani Golob, besedilo pa je dodal Milan Jesih.

Klinika za cinike: Mojca

Ansambel se menda na stara leta vrača na oder, potem ko so na poslovnem in družinskem področju dosegli vse zastavljanje cilje. V osemdesetih je ljubljanska skupina, v kateri so nastopali klaviaturist Boris Poberaj, bobnar Gregor Hartman, saksofonist Miha Hawlina, kitarist Andrej Hiti Ožinger, pevec Rok Orel in basist Tomo Polak, prepevala skladbo o Mojci, ki je postala uspešnica, čeprav je dušebrižniški mediji niso radi vrteli. »Hej, Mojca z modrcem številka 5, hej, Mojca z modrcem številka 5. Pojdi nocoj z menoj v veselo patrolo,« je bila uspešnica leta 1984.

The Twins: Glas srca

»Le poslušaj glas srca, le-ta te nikoli ne izda, pa čeprav ti vedno ni, ni lahko se odločiti,« sta na Slovenski popevki leta 2000 zažgolela 21-letna Mojca Brecelj iz Loga pri Brezovici in 19-letni Marko Petek iz Mekinj. In premagala vso konkurenco. Od tistih časov zanju nismo več slišali, čeprav sta na prireditvi na ljubljanskem gradu premagala takšne ase, kot so bili Slavko Ivančič, Foxy Teens, Kalamari, Panda… Aja, zakaj sta si dala ime dvojčka? Ker razmišljata enako in ker sta rojena v istem nebesnem znamenju.

Rudolfovo: Grem domov v Novo mesto

Vsako slovensko mesto ima vsaj en svoj komad in v Novem mestu ni nič drugače, čeprav skladba skupine Rudolfovo ni običajna mestna himna za pitje in vpitje. Rudolfovo so bili namreč novomeški rokerji iz sedemdesetih, ki so s skladbo zmagali na Slovenski rock selekciji 1976. Še več, skladba, za katero je besedilo napisal Drago Vovk, je ena prvih rokerskih pri nas, ki so bile izdane na mali plošči. Bend Rudolfovo kljub trudu in mnogim koncertom z nobeno skladbo ni niti približno ogrozil svojega največjega hita.