Restaurant de l'Hôtel de Ville – Crissier, Švica 82.349

Švicarji imajo na lestvici med desetimi najboljšimi kar dve restavraciji. Prva je v Crissierju nad severnim delom Ženevskega jezera, kjer kuha Benoît Violier. Milo rečeno prestižna restavracija ima tudi po Michelinu najboljšo oceno za kakovost hrane, tri zvezdice, za prijaznost, oblikovanje prostorov in počutje pa jim dajejo štiri vilice, kar je ena manj od najvišje ocene. Degustacijski meni ponudijo za 350 evrov na osebo, v njem pa je enajst jedi. Začnejo z dvema vrstama pokrovač, nadaljujejo z gosjimi jetri in morskimi ježki. Za glavno jed pripravijo jagenjčka, pred odhodom pa ponudijo izbor sirov in nekaj sladic. Jasno, vse jedi so opremljene z najboljšimi dodatki in prilogami, pa naj gre za tartufe iz Provanse ali najboljši in najdražji kaviar. Pomembno je rezervirati mizo, drugače je gotovo ne boste dobili, in pomembno je vedeti, da so glavne jedi, kadar ne naročite degustacije, v okolici 100 evrov. No ja, modri jastog z Guernseyja s tartufi je 150 evrov. Porcija sladoleda je 25 evrov.

Per Se – New York, ZDA 82.302

Newyorški Per Se ima po Michelinu tri zvezdice za hrano in pet vilic za počutje v restavraciji. Thomas Keller, ki ima ob Per Seju še nekaj restavracij, ponuja v New Yorku meni enajstih jedi za 325 dolarjev (od ostrig do jagenjčka in sladic), če hočete dodatne priloge, recimo kaviar, pa pridete do 540 dolarjev. Chateau Y'gueme letnik 1900 je 35.750 dolarjev, buteljka modrega pinota Romanée-Conti letnik 1929 je 52.000 dolarjev, naših vin nismo opazili. Keller provocira s Roxanichevim (hrvaškim) teranom za 135 dolarjev.

Kyo Aji – Tokio, Japonska 82.000

Hočete jesti v restavraciji Kyo Ayi? Ne bo šlo. Ne morete niti rezervirati. Vaša edina možnost so prijatelji ali hotelski receptorji, ki vas priporočijo ali gredo z vami. Oseminsedemdesetletni Keničiro Niši je sicer legendarni (in bojda prijazni) kuhar, ki malico pripravi primerno sezoni in vam zaračuna za hrano in pripadajoč sake in pivo kakšnih 315 evrov. Jasno, če boste prišli v lokal, boste jedli ribe. Gruj, udo, kozice, strupena napihovalka (logično), špar, morski pajek in ravno prava porcija riža so Nišijev recept za večmesečno čakalno vrsto.

Guy Savoy – Pariz, Francija 81.439

Moderna in ustvarjalna kuhinja je doma na Monnaie de Paris 11 Quai de Conti. Cene menijev se gibljejo od 300 do 500 evrov, na njih pa najdete ostrige, kaviar, tartufe, jastoge, izbrano govedino, gosja jetra… Še najmanj boste zapravili za kosilo, če vam uspe rezervirati, dobite predjed, glavno jed, sladico in kozarec vina za 120 evrov. Po Michelinu imajo tri zvezdice in štiri vilice, ena od njihovih podružnic v Las Vegasu ima bojda eno najboljših vinskih kart v ZDA, a kaj, ko na spletnih straneh njeno vsebino zamolčijo.

Schauenstein – Fürstenau, Švica 81.366

Švica je ena tistih držav, kjer je vodnik Gault Millau najbolj aktiven. In to se vidi tudi po današnji lestvici, na kateri je tudi razkošni hotel grad Schauenstein s sobami, v katerih najdete vse od sobnih koles za vadbo do najema najboljšega avta do letališča. Cene sob so od 400 do 600 evrov, zajtrk pa je še dodatnih 40 evrov na osebo. Za hrano jim Michelin prisoja tri zvezdice, za ambient pa dodane tri vilice. Šest jedi vas bo stalo 220 evrov. Andreas Caminada kuha francosko in lokalno – od gosjih jeter do potočne postrvi.

El Celler de Can Roca – Girona, Španija 81.169

Španski bratje Roca (kuhar, slaščičar in enolog) so na lestvici The World's 50 Best Restaurants vedno med najboljšimi tremi na svetu, francoska diplomacija pa tega ne vidi tako usodno. Za njih so zgolj dobri, čeprav imajo po Michelinu tri zvezdice in štiri vilice. Za Francoze je trenutno moderna Švica ali newyorški Per Se. Kakorkoli, bratje Roca imajo v Gironi pol ducata miz in nekaj ducatov kuharjev. Ste pa za letos že prepozni za rezervacijo. Če vas vseeno spustijo v jedilnico, imejte s seboj za hrano kakih 200 evrov.

Kyubey – Tokio, Japonska 79.883

Japonska restavracija v več nadstropjih ponuja za naše razumevanje klasične ribje in riževe jedi, ki jih je mogoče dobiti tudi v zaključenem degustacijskem meniju s predjedjo, juho, sašimijem, ribo na žaru in selekcijo sušijev. Cena? Odvisno od kakovosti jedi od 115 do 230 evrov. Če se ne želite drenjati na stolčkih s preostalo publiko, ponujajo privatne sobe za kakih 100 evrov. Ne gre pozabiti, da na koncu na vse cene pribijejo še davke in deset odstotkov za strežbo. Mimogrede, v verigi imajo še štiri hotele in pripadajoče restavracije v Okuri, Osaki in Tokiu.

Maison Troisgros – Roanne, Francija 79.807

Razkošni dvorec v neposredni bližini Lyona je v lasti družine Troisgros, ki ji zadnja leta poveljuje kuhar Michel Troisgros z ženo Marie-Pierre. Restavracija v dvorcu ima tri Michelinove zvezdice in štiri vilice za ambient ter pet zvezdic za oceno hotela (z wellnesom in varovano garažo). Kosila so po 100 evrov (z žabami, govejim jezikom…), večerje so dvakrat do trikrat dražje. Najbolj zanimiva jed je njihova pečena raca z jabolki in bučkami, ki stane 180 evrov za dve osebi, sladice so po 30 evrov. Hotelske sobe od 400 do 700 evrov na noč.

Auberge du Vieux Puits – Fontjoncouse, Francija 79.800

Ko gre beseda o tej restavraciji, je treba omeniti kuharja Gillesa Goujona, ki se je v Fontjoncouse, v departmaju Aude, preselil leta 1992. Od tistih časov si je prislužil tri Michelinove zvezdice ter tri vilice in postal eden najboljših kuharjev na planetu. V gostišču ima sobe z zajtrkom po 200 do 350 evrov. Pri večerji je krajši degustacijski meni 160 evrov, daljši 190 evrov. Ponujajo jajca s tartufi, zajčka, mineštro in veliko ljubezni… Posamezno so najdražja jed goveja rebra po galicijsko z musako iz ličnic in jajčevci po 82 evrov (na osebo).

Joël Robuchon – Tokio, Japonska 79.771

Zdi se, da se ravno na desetem mestu zgodi to, kar so si francoski ocenjevalci najbolj želeli: francoska kuhinja z najbolj prestižnim kuharjem na azijskem terenu. Robuchon ima po svetu na ducate raznih obratov in lokalov, samo na Japonskem jih je pet. In najpomembnejši je na trgu Yebisu v Tokiu, kjer je cena menija 330 evrov. Prepovedi: kratke majice, kavbojke in superge za moške. Hlače morajo pokrivati gležnje. Moški naj imajo obleko, kravata ni nujna. Pri ženskah so prepovedane kavbojke, so pa prepovedani tudi otroci do desetega leta.