Brez trave

Ni nujno, da urbani vrt zahteva veliko nege, pa je vseeno zelo lep. Zanimanja v njem ne pritegne toliko zasaditev kot pametna krajinska ureditev. Različne ravni in podlage (tlaki in gramoz) ustvarjajo sodobni občutek in naredijo prostor večji, kot je v resnici. V dvignjenih gredah so posajene nezahtevne zelene rastline, ki jih spremljajo drevesa in večje grmovnice. Trave ni, zato lahko kosilnico pospravite. Prava paša za oči pa je mali vodnjak, ki ločuje dve ravni vrta.

Prostor za posedanje

Lastniki sproščujočega vrta so ustvarili serijo zunanjih prostorov, vključno s pokritim delom za sedenje na njegovem koncu, s čimer so se izognili puljenju plevela in obrezovanju rastlin. Rastline so sicer posajene, toda gre za drevesa in zimzeleno grmovje, ki podarjajo vrtu zelenje, a potrebujejo le malo pozornosti.

Nezahtevne cvetlice

Imate radi cvetlice, nočete pa ure in ure skrbeti zanje? Preprosta zvijača je, da se držite zgolj ene ali dveh vrst. Nezahtevne rastline oblikujejo ozadje za morje vijoličnih verben. Ta cvetlica zelo dobro uspeva in cveti čez poletje vse do oktobra. Z izbiro rastlin, ki lepo rastejo in dolgo cvetijo, boste imeli lep pogled na vrt, ne da bi se vam bilo treba pretegniti. Priporočljivo je, da rastline posadite v korita s kamnitimi okruški, ki ovirajo rast plevela.

Dvignjena korita

Če rastline posadite na majhnem delu vrta, jih boste lažje negovali. Dvignjeno korito zasadite z listnatimi in cvetočimi rastlinami, da jih zalivate skupaj. Takšne zasaditve, ko med rastlinami ni veliko prostora, tudi ovirajo rast plevela, tako da imate manj dela in se posvetite zgolj počitku na terasi.

Recite da grmovnicam

Ne skrbite, če vaš vrt ni kalejdoskop barv. Zunanji prostor, zapolnjen z zelenjem, je prav tako prijeten. Če se držite za vzdrževanje lahkih zimzelenih grmovnic, ki enkrat ali dvakrat na leto potrebujejo zgolj obrezovanje, boste uživali v pogledu na vrt, ne da bi (skoraj) dvignili prst. Za barvni poudarek lahko ob prostoru za posedanje posadite nekaj preprostih cvetočih rastlin.

Osredotočite se na drevesa

Preprost a eleganten zunanji prostor lahko uredite tudi povsem brez cvetlic in na vrt posadite samo drevesa. Pomembno pa je, da najprej raziščete, katere drevesne vrste so primerne za vaš vrt in podnebje. Upoštevajte tudi, da se korenine dreves razrastejo, in jih umestite na primerni razdalji od hiše.

Betonsko tlakovanje in korita

Četudi v njem ni niti koščka trate, je z betonom tlakovano dvorišče vseeno prava zunanja oaza. Lonci in zabojčki so polni listnatih rastlin, grmovnic in trav, ki jih je veliko lažje negovati kot običajne prekrivne rastline.

Umetna trava

Si še vedno želite trato, a je nikakor ne želite urejati? Umetna trava vam prihrani delo, a vam daje enak občutek pod nogami. V zadnjih letih je umetna trava kakovostno zelo napredovala, tako da so boljše izvedbe videti in občutiti kot prava. Kos trate je prijeten kotiček med gramozno potko in teraso, na katerega brez bojazni, da bi porumenela, postavite ležalnik.

Vir: www.houzz.com