Ureditev kotička, kjer bomo ob lepem vremenu preživljali prosti čas in lovili sončne žarke, ni zahtevna. Določiti moramo le slog postavitve, izbrati najbolj idealno stran vrta ter preučiti, ali bomo prostor opremili sami ali pa nam bo pri delu pomagal oblikovalec.

Premislite, čemu bo vaš vrtni kotiček namenjen. Prelistajte kako revijo s fotografijami vrtov ali pa se spomnite lepih parkov in zanimivih stanovanj, ki ste jih obiskali med počitnicami. Poiščite tudi fotografije z vrtnim pohištvom, rožami in svetili in kmalu se vam bo v msilih oblikovala nosilna tema. Zožite navdih na nekaj ključnih elementov, kot so atmosfera, izraba prostora, pohištvo, talna površina, ideje za zasaditev cvetlic ali vodnih instalacij, ki jih želite vključiti v načrt. Vse to vam bo pomagalo pri oblikovanju tematsko zasnovanega vrtnega kotička, načrt pa bo dobro izhodišče tudi za oblikovalca ali krajinskega arhitekta.

Izbira idealne lokacije

Naslednji korak je odločitev, kje na vrtu bi bilo najbolje urediti vaš novi življenjski kotiček. Na velikih površinah je dobro vedeti, kdaj je določeno mesto izpostavljeno soncu. Terasa, ki jo sonce osvetljuje ves dan, je naravnost idealna za zajtrke in kosila pod milim nebom, ne spreglejte pa niti obrobja vrta, ta je namreč kot nalašč za večerne zabave pod zvezdami. Na majhnem vrtu, terasi ali balkonu se vam ni treba ukvarjati z lokacijo, odločite se le o namembnosti prostora. Bo ta namenjen druženju s prijatelji, družinskim kosilom ali romantičnim obedom v dvoje? »Oboroženi« s temi informacijami lahko začnete ideje prenašati v resničnost.

Nič ni bolj zadovoljujoče kot preživljanje časa ob projektu, ki nastaja izpod vaših rok. Svetujemo vam, da se v tehničnih in vrtnih centrih pozanimate o primernem orodju, kupite si strokovno knjigo z nasveti za ureditev vrtnega kotička. Po koncu dela vam bo ostalo zadovoljstvo, da lahko sedite v prostoru, ki ste ga oblikovali sami, navsezadnje pa je lahko to tudi začetek novega hobija ali poslovna priložnost.

Naj delo namesto vas opravi strokovnjak

Najemite dobrega oblikovalca, ki bo namesto vas oblikoval ves prostor ali pa vam bo pomagal le pri nekaterih nalogah. Strokovnjak, ki uživa zaupanje in delo opravi hitro, vam lahko prihrani marsikatero neprespano noč. Pred najemom se natančno pozanimajte o ceni in povejte svoje želje, zahteve in pričakovanja. Navsezadnje ni nič hujšega kot gledati strokovnjaka, ki misli, da dela najboljše, in naročnika, ki ni zadovoljen s projektom, a si ne upa povedati svojega mnenja.