Cofound.it je s tem za tri milijone evrov presegla rekord podjetja Iconomi, ki je 10 milijonov evrov v kriptovaluti zbral septembra lani, kar novo platformo uvršča na 13. mesto najbolje financiranih crowdfunding projektov vseh časov.

Vredni že 100 milijonov dolarjev

A visoki zneski zbranega denarja v kriptovalutah niso edina skupna točka obeh podjetij. Platforma cofound.it namreč izhaja iz podjetja Iconomi, ki ima danes že več kot 100 milijonov dolarjev tržne kapitalizacije. Zbiranje sredstev v kriptovaluti so prepoznali kot ključni potencial, saj pri takem načinu zagona sredstva prispevajo podporniki, ki hkrati postanejo tudi evangelisti podjetja. To omogoča takim podjetjem mnogo hitrejšo globalno rast.

Cofound.it verjame, da je tak sistem primeren za večino startup podjetij, zato za svoj cilj napovedujejo prevzem čim večjega deleža trga startup investicij — 120 milijard evrov letno.

Cofound.it je namreč že pred uspešno kampanjo s pomočjo močne mreže partnerjev, ki vključuje uveljavljena podjetja, kot je Deloitte, ter priznane strokovnjake s področja kriptovalut, začel delovati kot podjetniški pospeševalnik, kjer so izbirali med več kot 50 prijavljenimi projekti.

Kmalu bodo sredstva podpornikov v kriptovalutah zbirali prvi trije projekti pod mentorstvom strokovnjakov ekipe Cofound.it: distribuirana glasbena storitev, stabilna kripto valuta in orodje za lažje trgovanje z valutami, pojasnjujejo v ekipi, katere del sta tudi znani slovenski programerki Alja Isaković in Erika Pogorelc, obe soustanoviteljici ženske programerske skupine CodeCatz, ki si prizadeva za večjo enakopravnost žensk v tehnološkem svetu.

Načrtujejo hitro širitev

Cofound.it je že prisoten na Švedskem, Taiwanu, Singapurju in Londonu, po kampanji pa nameravajo razširiti ekipo v Ljubljani in na Obali ter odpreti deset središč po vsem svetu. Do konca leta imajo namreč v načrtu še deset projektov, ki bodo zbirali sredstva v kriptovalutah, skupaj pa bo po njihpovih ocenah zbranih več kot 50 milijonov sredstev, kar Cofound.it takoj uvršča med največje startup pospeševalnike v Evropi.

Erika Pogorelc, vodja tehničnega razvoja, ki je med drugim pogodobeno sodelovala tudi z Googlom, pravi, da je v Cofound.itu našla poseben izziv. »V Cofound.itu imamo priložnost, da postavimo povsem nov način pospeševanja zanimivih startup projektov. Pri tem ne gre samo za izgradnjo platforme Cofound.it, saj imamo dnevno stik z vrhunskimi domačimi in tujimi startupi z različnih področij, ki vsak po svoje spreminjajo stare poslovne modele. Blockchain prinaša tudi vrsto zanimivih tehničnih izzivov. Naša kampanja je bila denimo izvedena s pomočjo t.i. pametne pogodbe, v kateri so bili točno določeni pogoji uspeha in distribucije žetonov med podporniki. Pametne pogodbe predstavljajo revolucijo tako na področju financiranja podjetij kot na področju neposredne izmenjave vrednosti med posamezniki,« je o izzivih v laikom še dokaj nerazumljivem kriptosvetu povedala Pogorelčeva.

Ekipa sicer želi kratkoročno Cofound.it vzpostaviti kot referenčni pospeševalnik za kripto startupe z vsega sveta, dolgoročno pa želijo narediti platformo, ki bo samodejno povezovala najbolj zanimive startupe, strokovnjake in podpornike ne glede na lokacijo.

Startupom bo tako olajšan dostop do raznolikega znanja ter kapitala, strokovnjaki bodo lahko svoje znanje delili brez geografskih omejitev, podporniki vseh velikosti pa bodo dobili neposreden dostop do najbolj zanimivih projektov, so prepričani programerji, ki verjamejo, da s tem odpirajo vrata navadnim smrtnikom, da podprejo naslednji Google ali Facebook, pa čeprav z majhnimi vložki.