Slovenski namiznoteniški igralci so na svetovnem prvenstvu v Düsseldorfu, ki se je z vnovično posamično zmago Kitajca Ma Longa končalo včeraj, igrali stranske vloge. Bili pa so opaženi. Za najboljši rezultat je poskrbela Alex Galić, ki se je s Švicarko Rachel Moret med ženskimi dvojicami uvrstila v osmino finala.

Darko Jorgić je na največjem članskem tekmovanju sezone potrdil, da je izjemno obetaven slovenski športnik. Hrastničan je namreč v prvem krogu posameznikov s 3:2 v nizih vodil proti Južnemu Korejcu Leeju Sangsuju, kasneje pa dvoboj tesno izgubil. Lee Sangsu, 20. igralec na svetu, je v nadaljevanju prvenstva s 4:1 premagal olimpijskega prvaka Kitajca Zhang Jikeja, s sijajnimi igrami pa se je uvrstil v polfinale, v katerem je včeraj priznal premoč Kitajcu Fan Zhengdongu.

»Jorgićeva prednost proti Južnemu Korejcu kaže, da se lahko s svojo najboljšo igro enakovredno meri z najboljšimi na svetu. Ta podatek je zelo pomemben, saj dokazuje, da smo na pravi poti. Darko je dobro igral tudi med dvojicami,« je Zasavca pohvalil selektor Jože Urh, ki je bil zadovoljen tudi z igro Bojana Tokića. Najvišje uvrščeni slovenski igralec je bil namreč dve točki oddaljen od uvrstitve med 32 najboljših, s katero bi izenačil svojo najvišjo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Slovenski selektor je v Nemčiji pričakoval več od Denija Kožula in Jana Žibrata, ki po Urhovih besedah nista pokazala pričakovanih iger.

»Svetovno prvenstvo v Düsseldorfu je pokazalo, da so razlike med najboljšimi Kitajci in konkurenco manjše, kot so bile še pred kratkim. Zato so najbolj zaslužni Južni Korejci in Japonci, ki v namizni tenis vlagajo zelo veliko. Japonci tudi zato, ker bodo naslednji gostili olimpijske igre v Tokiu. Verjamem, da je lahko to dejstvo spodbuda za Evropo, do bo s trdim delom skušala v naslednjih letih zmanjšati zaostanek za azijskimi velesilami,« dodaja Urh.

S svetovnim prvenstvom se je končala namiznoteniška sezona, ki je bila ena najboljših doslej. Z uvrstitvijo v osmino finala med posamezniki je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru blestel Bojan Tokić. Slovenska članska reprezentanca se je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo po dveh odmevnih zmagah proti Poljski uvrstila v prvo kakovostno skupino. Darko Jorgić in Deni Kožul sta osvojila posamični kolajni na evropskem prvenstvu do 21 let, zelo uspešni pa so bili tudi kadeti in mladinci, ki so se z največjih tekmovanj vračali s kolajnami. Tudi klubska sezona je za članskimi reprezentanci odlična, saj so Tokić, Jorgić, Kožul in Žibrat upravičili zaupanje nemških in italijanskih delodajalcev.

Svetovno prvenstvo v Nemčiji je bilo izjemno dobro obiskano. Düsseldorf je potrdil, da je namiznoteniško mesto, ki z Borussio redno osvaja evropske in domače lovorike. Smetano so po pričakovanju pobrali Kitajci, ki so z izjemo mešanih dvojic osvojili vse naslove svetovnih prvakov. Navdušili so tudi Japonci, ki nižajo starostne meje uspešnih posameznikov.